Een rondleiding door de burcht van Cochem

ReizenReizen

Normaal gezien schrijf ik voor deze reisblog weinig over culturele activiteiten, maar de uitzondering maakt de regel zeker? Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in geschiedenis, dus hierbij een artikel over de burcht van Cochem. Na een 8 dagen Oostenrijk strandde ik nog voor 2 dagen in de Moezelstreek (Duitsland). Meer bepaald in Cochem. Eén van de grootste trekpleisters is de burcht die uitkijkt op de Moezel en het stadje. Het besluit was dus snel gemaakt om deze burcht eens te bezoeken.

Burcht van Cochem

Praktisch

Parkeren doe je best in Cochem zelf. De parking vlakbij is enkel voor personeel. In de zomerperiode kan het wel druk zijn in het stadje. Vroege vogel als ik ben stond ik netjes om 10 uur (openingstijd) aan de kassa. Je betaalt 3,5 euro voor een bezoek aan de binnenplaatsen, en 7 euro voor een volledige rondleiding. De rondleidingen beginnen om de 10 minuten. Terwijl je wacht kan je al genieten van de binnenpleinen en de mooie vergezichten.

Burcht van Cochem
Niet mis toch?

De burcht van Cochem

De burcht van Cochem is een typische hoogteburcht. Een ideale positie dus om aanvallers te weren. Vier poorten, muren en uitgravingen boden zekerheid. De laatste toevlucht was de grote “heksentoren”. De muren zijn 1.80 tot 3.60 meter dik. In 1689 werd de burcht volledig verwoest door Franse troepen. In 1869, dus bijna 200 jaar laten, werd de ruïne door een privé-man heropgebouwd en aangepast aan het wooncomfort van de 19e eeuw (denk bv. aan toiletten). Sinds 1978 is de Stad Cochem eigenaar van de burcht.

De rondleiding

Tijdens de rondleiding krijg je de kans om de mooiste kamers van de burcht te bewonderen. Uiteindelijk zie je maar 7 kamers van de 50. Bepaalde kamers hebben een specifieke bouwstijl (Gotisch en Romaans). De Ridderzaal vond ik de indrukwekkendste kamer. Net naast de Ridderzaal is er een wapenruimte met een balkon dat een prachtig zicht geeft over de Moezel.

De rondleiding wordt alleen in het Duits gegeven, maar er is een papieren vertaling in het Engels en het Nederlands. De rondleiding duurt een goeie 20 minuten. Daarna mag je wel nog zo lang als je wil rondhangen op de binnenpleinen. Foto’s nemen is toegelaten.

Mijn ervaring

Ik was eigenlijk aangenaam verrast van deze burcht (misschien daarom dat ik eens over een culturele activiteit schrijf). De binnenpleinen waren mooi, de kamers waren zeer goed onderhouden en echt eens de moeite om te zien. Het enige minpunt was dat de rondleiding eerder kort was, en graag had ik nog meer van de binnenkant gezien. Blijkbaar wil men in de toekomst de andere (lege) ruimtes gebruiken voor een streekmuseum.

Om meer te weten over deze burcht kan je de website raadplegen. Omdat ik er was tijdens de coronaperiode kan het zijn dat al één en ander gewijzigd is.

Burcht van Cochem
Uitzicht vanaf het balkon
Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!