WAMPEXen in Friesland

ReizenReizen

Tijdens het Allerheiligenweekend heb ik voor Mr. Yeti een weekend begeleid naar Friesland. Het hoogtepunt van de reis was al direct voor de eerste nacht. Er stond namelijk een WAMPEX op het programma. Een WAMPEX in Friesland? Lees hieronder meer!

Wat is een Wampex?

WAMPEX staat voor ‘Weekend AMPhibious EXpedition’. Het idee hierachter is dat je een volledige nacht op stap bent, en ondertussen de route moet bepalen via puzzels, codes en andere hindernissen. Onderweg moet je ook smalle brugjes nemen over water en de bredere waterlopen steek je over met vlotten. De WAMPEX in Friesland die ik gedaan heb was 27,5 km lang, maar onderweg kon je 6 km inkorten.

Foto start Wampex
Starten met een positieve instelling

Het begin van de WAMPEX

Ruim voor vertrek moesten de groepen zich al aanmelden want er stond heel veel info over de routes en codes aan de vertrekplaats. We kwamen daar te weten dat er 40 routes waren met elk hun eigen thema, hindernis of code. Het moeilijkste was de videoroute: naar een filmpje kijken waar (overdag) een route werd afgewandeld, en daarna onthouden hoe we gingen moeten wandelen. Na anderhalf uur hadden we zoveel mogelijk kennis over de codes en routes opgenomen, en stonden we klaar om te vertrekken. Iedere groep heeft trouwens een andere vertrektijd (± om de 5 minuten). Wij vertrokken om 21u04.

Al snel werd duidelijk dat er veel ervaren groepen deelnamen. In die groepen had iedereen een taak of specialiteit en ze gingen vooruit als een geoliede machine. Tijdens de eerste kilometers werden we zelf ingehaald door een groep die aan het hardlopen was. Wijzelf hadden eigenlijk nog niet echt een idee wat ons te wachten stond. Gelukkig hadden we de voorbereiding aan de startplaats goed gedaan en maakten we weinig fouten. We gingen vlot (en droog) de bruggetjes over en iedereen hielp mee waar mogelijk. Ook het kompaslopen was geen enkel probleem.

Bruggetje WAMPEX
Bruggetje over water

Het verloop van de WAMPEX

Ik merkte als begeleider al snel op dat ons tempo te traag was om de volle 27,5 km volledig af te werken. Ongeveer halverwege de route kregen we de mogelijkheid om 6 km in te korten. Na een kleine discussie werd besloten om de shortcut te nemen. Met vernieuwde moed begonnen we aan het laatste deel van de expeditie, maar het werd duidelijk dat de vermoeidheid begon mee te spelen. Het weer verslechterde ook aan het einde van de nacht.

Door de vermoeidheid werd ook ons inschattingsvermogen aangetast. Het oversteken van de bruggetjes ging trager dan in het begin, en het noodlot sloeg bijna toe. Bij een oversteek van een breder kanaal lagen er 3 vlotten ter beschikking. Ik kroop samen met Felix op een vlot, maar halverwege bleek snel dat die niet gemaakt was voor 2 personen. We konden ternauwernood het vlot in evenwicht houden maar ondertussen liep het water toch wel in onze schoenen. Gelukkig kregen we hulp aan de overkant en konden we enkel met natte voeten verder.

Bootje WAMPEX
Bootje varen

Daarna leek het even fout te gaan tijdens de videoroute. Rond 6 uur ‘s morgens was het niet meer helemaal duidelijk langs waar we moesten gaan. Met een kleine gok en een beetje geluk zijn we dan toch op de juiste route terecht gekomen en zat de WAMPEX er voor ons op rond 6u30 ‘s morgens. Apetrots hebben we nog een foto genomen van ons met het finish-scherm. Ikzelf was trots op onze collectieve prestatie en ook specifiek op de 57-jarige vrouw die alles heeft meegedaan van begin tot einde. Diezelfde dag hebben we nog in Leeuwarden kunnen ontsnappen uit een escaperoom. Over een topteam gesproken!

Is het de moeite?

Een WAMPEX doen is zeker eens de moeite. Zorg wel dat je goed voorbereid bent. Zonder verse kledij, zaklamp en kompas moet je (en mag je) er niet aan beginnen. Houd er rekening mee dat er ook veel denkwerk bij te pas komt. Het is niet gewoon een stukje wandelen. Een WAMPEX is eigenlijk een nachtelijke teambuilding voor avontuurlijk ingestelde mensen. 

Nog een bruggetje WAMPEX
Nog een bruggetje

Ik wil ook de organisatie achter de Opsterlandse WAMPEX feliciteren. Alles zat heel goed in elkaar en sommige routes waren heel mooi ingekleed. De thema’s gingen van vuurtorens (ja, ik dacht dat het échte waren) en Eurosong, tot The Avengers. We werden bij elke controlepost gefeliciteerd dat we helemaal vanuit België kwamen om een WAMPEX in Friesland te doen. De mensen van de organisatie slaagden erin om ons een extra boost te geven. Thumbs up!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!