Waddenwandeling naar Ameland

ReizenReizen

Jullie hoorden waarschijnlijk wel eens dat je in Friesland iets heel speciaals kan doen: wandelen door de zee naar de waddeneilanden. Dat lijkt toch wel onvoorstelbaar. In de zomer van 2019 heb ik het effectief eens gedaan. We waddenwandelden (voor Nederlandse lezers: wadlopen) tot in Ameland om daar de rest van het weekend te verblijven. Wat houdt een waddenwandeling nu eigenlijk precies in? Is het lastig en koud? Heb je speciaal materiaal nodig? Hier krijg je antwoord op alle vragen die bij je opkomen!

Waar start de Waddenwandeling?

Vanuit België reden we helemaal naar Holwerd. We verbleven de eerste (korte) nacht op ‘Camping De Dobbe’. Deze camping is de ideale uitvalsbasis om de waddenwandeling naar Ameland te doen. In Holwerd liepen we eens rond maar daar was weinig tot niets te beleven. Een lange nacht hadden we niet want al om 5 uur ‘s morgens moesten we aan de Grândyk staan waar een paar gidsen ons opwachtten. De vertrekuren verschillen trouwens afhankelijk van wanneer het laagtij is. Vanaf mei start het waddenseizoen en het eindigt eind oktober.

Voor alle duidelijkheid: je mag niet zonder gids de oversteek maken! Je moet boeken bij een organisatie die deze wandelingen begeleiden. Je zal dus ook in een groep van ongeveer 40 man terechtkomen. Alleen de gidsen weten waar het veilig is om te lopen en gaan soms zelf even voor om de ondergrond te testen. Ze begeleiden je zorgvuldig tijdens de 3 uur durende waddenwandeling.

Materiaal

Het enige wat er echt toe doet zijn de schoenen. Je hoeft geen dure wandelschoenen te dragen voor deze tocht. Je neemt best oude schoenen mee die je daarna kunt weggooien (in de vuilbak). De schoenen die je gebruikt moeten wel heel vast om je voeten zitten. Door de modder zullen je voeten anders uit de schoenen getrokken worden. De gidsen hebben wel tape mee om het geheel wat vaster te maken, maar als je schoenen echt te los zijn moet je terugkeren.

Tijdens de waddenwandeling zal je ook bepaalde stukken door het water waden. Zorg er dus voor dat er niets meer in je zakken zit en denk eraan om je rugzak eventueel boven je hoofd te dragen voor een tijdje.

Waddenwandeling

De ervaring

Voor we vertrokken had ik geen idee wat precies te verwachten. Ik dacht vooral dat ik wat koud ging krijgen door de stukken te waden door het water (Het water kan toch tot 1 meter hoog staan op sommige plekken). Tot mijn verbazing was het water eigenlijk zeer warm. Geen enkel moment tijdens de waddenwandeling had ik koud, net zoals mijn reisgenoten.

Het eerste deel van de wandeling gaat over slikvlakten. Deze slikvlakten zijn het lastigst om door te lopen, en na een uur ben je er voorbij. Vanaf dan loop je eigenlijk letterlijk op de zeebodem. Het wandelen gaat dan gemakkelijker, maar dan komen ook de stukken waar je moet waden door het water. De gidsen stoppen regelmatig eens om wat uitleg te geven en om te wachten tot iedereen weer aansluit. Je bent best in goede conditie om aan een waddenwandeling te beginnen. Het kan vrij zwaar zijn omdat je voeten blijven kleven aan de modderige ondergrond. Begin er zeker niet aan als je al knie- of enkelklachten hebt!

Uiteindelijk is het een heel leuke en ook unieke ervaring die iedere avonturier wel eens zou moeten gedaan hebben. Je wandelt tenslotte op de bodem van de zee. Het is eens iets anders dan bossen en bergen!

Waddenwandeling

En na de waddenwandeling?

Eenmaal aangekomen in Ameland werden we in de kar van een tractor gezet en naar Nes gevoerd (de “hoofdstad” van Ameland). We verbleven de volgende nacht op camping ‘Roosdunen’, een mooie en goed uitgeruste camping. We hebben in Ameland gefietst, gewandeld en een zeehondensafari gedaan. Uiteindelijk raak je met de ferry vanuit Nes terug naar het vasteland.

Waddenwandeling

Je kunt dus na de waddenwandeling nog gerust een vervolg breien aan het bezoek. In Ameland kun je perfect een goed gevuld weekend beleven. Later hierover misschien meer. Ondertussen kun je hieronder genieten van een mooi filmpje dat een reisgenoot maakte na het weekendje.

Je kunt in Friesland trouwens nog een speciale activiteit doen: een WAMPEX.

Bij vragen mag je gerust hieronder reageren of mij contacteren via het contactformulier.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!