De Escapardenne Eislek Trail: een unieke meerdaagse trektocht

ReizenReizen

De Escapardenne Eislek trail (meestal zegt men gewoon de Eislek trail) is een prachtige meerdaagse wandeltocht door de Luxemburgse en Belgische Ardennen. Tussen Kautenbach en La Roche-en-Ardenne valt er op 5 dagen tijd een goeie 106 km aan schoonheid te ontdekken. De hoe en wat van de Eislek Trail kan je ontdekken in dit artikel!

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

Wat is de Escapardenne Eislek Trail?

De Escapardenne Eislek Trail is een 106 kilometer lange wandelroute die door de Ardennen in België en Luxemburg loopt. Je route begint in Kautenbach in Luxemburg en eindigt in La Roche-en-Ardenne in België. De route kan ook perfect omgekeerd gewandeld worden want er is bewegwijzering in beide richtingen (blauw-witte aanduiding met een golfje in).

De route is verdeeld in 5 etappes van gemiddeld 21 kilometer per stuk. De etappes zijn goed bewegwijzerd en lopen over een mix van bospaden, veldwegen en asfaltwegen. De route is geschikt voor wandelaars van verschillende niveaus, maar de meeste etappes zijn wel vrij heuvelachtig en duren gemakkelijk 5 tot 6 uur.

Eislek trail

Onderweg kom je langs een gevarieerd landschap met bossen, heuvels, valleien en rivieren. Je passeert ook verschillende dorpen en steden, waaronder Clervaux en Houffalize.

Lengte: 106 km
Hoogtemeters: ongeveer 2.600 hm
Etappes: 5 (zie verder)
Overnachtingen: campings en/of hotels

Tips voor wandelaars:

  • Zorg voor goede wandelschoenen en kleding;
  • Neem voldoende eten en drinken mee;
  • Gebruik een outdoorapp zoals Komoot om de weg terug te vinden als je per ongeluk de weg kwijt raakt;
  • Boek je accommodatie van tevoren, vooral als je in het hoogseizoen wandelt.

De Escapardenne Eislek trail: dag per dag

Dag 1: Van Kautenbach naar Clerveaux

Route

Op de eerste dag moet je 24 km wandelen met iets meer dan 800 hoogtemeters om te overwinnen. Dit is direct ook de zwaarste dag van de vijf.

Je kan parkeren aan de start van de route. Eventueel kan je ook parkeren aan het station. Na een pittig klimmetje wandel je door Camping Kautenbach. De volledige dag wordt gekenmerkt door het voortdurende klimmen en dalen in de bossen van Luxemburg. Uiteraard krijg je op regelmatige basis een mooi vergezicht. Ze zijn nodig om even uit te blazen! Je bent trouwens nooit ver van de rivier Wiltz die kronkelt richting Clerveaux.

Eislek trail

Al vrij vroeg kom je aan Kasteel Schuttburg. Het kasteel is in privé-eigendom en kan je dus enkel maar van buitenaf bewonderen. Tijdens de laatste kilometers richting Clerveaux krijg je ook ineens zicht op de Abdij van Clerveaux die door zijn hoge ligging de volledige omgeving domineert. Die laatste kilometers zijn trouwens in de open velden en niet meer in de bossen.

Eislek trail

Deze dag is pittig door de vele hoogtemeters. Als je niet overnacht in Camping Kautenbach is het ook direct de langste dag qua kilometers. De paden op zich zijn goed bewandelbaar en zijn een leuke combinatie van smalle en brede bospaden met af en toe een kort stukje asfalt.

Accomodatie en winkels

In Kautenbach en in het centrum van Clerveaux zijn er hotels die vlak bij de route liggen. Wel zeker op tijd reserveren tijdens het hoogseizoen.

Mensen die kamperen, wandelen misschien best de dag voor vertrek het klein stukje (4km) van Kautenbach naar Camping Kautenbach of beginnen ‘s morgens op tijd. In Clerveaux heb je Camping Reiler en Camping Clerveaux.

Tijdens deze dag passeer je geen supermarkt. Camping Kautenbach heeft wel een eigen winkeltje (ideaal om lunch te kopen). In Clerveaux is er een klein Portugees winkeltje dat niet veel te bieden heeft. De campings in Clerveaux zijn gelukkig goed voorzien en kunnen hier de nodige bevoorrading voorzien.

Dag 2: Van Clerveaux naar Asselborn-Moulin

Route

Deze dag is met zijn 20,3 kilometer iets korter dan de eerste. Er moeten 470 hoogtemeters overwonnen worden, maar dat is al een pak minder dan de eerste dag.

Deze dag wandel je nog voornamelijk door de mooie Ardense bossen. Gedurende deze dag kom je een overblijfsel van een vliegtuigcrash tijdens WOII, en een joodse begraafplaats tegen. Het zicht op Couvent cinqfontaines terwijl je in de richting van het gebouw wandelt is ook iets om bij stil te staan!

Eislek trail

De eerste kilometers gaan heel vlot via een breed fietspad langs de spoorweg richting Troisvierges. Eenmaal je de spoorweg oversteekt begin je aan de langste klim van de dag. Daarna moeten er wel nog enkele bijkomende klimmetjes overwonnen worden. Eenmaal aangekomen in Troisvierges kan je eventueel bevoorrading aanschaffen.

Het laatste hoogtepunt is wandelen langs de rivier Tretterbaach. De vallei die dit riviertje heeft gecreëerd bevat wonderlijke natuur en een leuk wandelpad. De rivier brengt je rechtstreeks naar Domaine du Moulin d’Asselborn, het eindpunt van de tweede dag van de Eislek Trail.

Eislek trail

Accomodatie en winkels

Het eindpunt van deze dag is ook direct de enige mogelijke accommodatie. Domaine du Moulin d’Asselborn is een goed uitgerust hotel met restaurant. Best op tijd boeken is wel de boodschap. Er zijn geen campings in de buurt.

Qua bevoorrading kan je ‘s avonds eten in het restaurant en het hotel kan ook een lunchpakket voorzien voor de dag erna. Als je in Troisvierges inkopen wil doen zal je wel heel wat van de route moeten afwijken en extra kilometers maken.

Dag 3: Van Elsenborn naar Houffalize

Route

Op de derde dag van de Eislek trail moeten er weer 20,3 km overwonnen worden met slechts 220 hoogtemeters om te overwinnen. Dit maakt de derde dag ook de minst zware dag van de vijf.

Deze dag maken de bossen plaats voor een meer open landschap. Je wandelt eerst op het plateau de Wincrange waar je een mooi zicht hebt op de vallei van de Tretterbaach (waar je de dag ervoor ook wandelde). Na een goede acht kilometer bereik je de Belgische grens die aangeduid staat met een oude grenspaal (nr. 263).

Eislek trail

Het tweede stuk in België begint dan direct goed met het Kanaal van Bernistap. Begin de jaren 1800 was het de bedoeling om de Maas en de Moezel te verbinden, maar toen België onafhankelijk werd, werden de plannen geschrapt. Nu blijft er een mooi stuk natte natuur over. Ik zie nog altijd liever natuur dan grote boten!

Kanaal van Bernistap

Aan het einde is er nog een bos dat moet doorkruist worden en dan kom je aan in Houffalize. Daar eindigt ook de derde dag van de Eislek Trail.

Accommodatie en winkels

In Houffalize zijn er enkele hotels om uit te kiezen. Kampeerders wijken best uit naar Camping du Viaduc. Vroeg reserveren in het hoogseizoen is ook hier de boodschap.

In het centrum van Houffalize is er een Spar en een Proxy Delhaize die je kan voorzien van alle benodigdheden. Opgelet: op dag 4 is er zeer weinig mogelijkheid om inkopen te doen!

Dag 4: Van Houffalize naar Nadrin

Route

Op de vierde dag van de Eislek trail moeten er 23,4 km afgelegd worden. Daarbij moeten er 550 hoogtemeters overwonnen worden.

Deze dag wandel je voornamelijk terug in de Ardense bossen. Je nadert via enkele heuvels de Ourthes. Op één van die heuvels staan er enkele zeer mooie vakantiehuisjes inclusief prachtig uitzicht op de nabijgelegen heuvels en de Ourthe zelf.

Eislek trail

Het hoogtepunt van deze dag is ongetwijfeld het prachtig stuk langs het Lac des Deux Ourthes en uiteraard mag de Barrage de Nisramont niet overgeslagen worden. Naar mijn bescheiden mening is dit het mooiste stukje Ardennen dat er is!

Je kan een heel mooie rondwandeling maken vanaf de Barrage de Nisramont. Dit combineren tijdens de Eislek Trail zal wel moeilijk zijn maar niets houdt je tegen om eens terug te komen!

Lac des Deux Ourthes

Na het bezoek aan de barrage wandel je opnieuw langs de mooie Ourthe tot in Nadrin. Hier moet je even van de route afwijken om in het centrum te geraken waar de accommodaties zijn.

Accommodatie en winkels

Voor de kampeerders is er maar één optie. Camping Bellemeuse is de enige camping in Nadrin. Hou rekening met een sobere camping met slecht onderhouden sanitair. Eten kopen is ook niet mogelijk bij deze camping.

In Nadrin zijn er wel enkele kleine b&b’s en dergelijke aanwezig. Aan jou om de ideale accommodatie te kiezen, aangezien ik er enkel de kampeerervaring heb beleefd.

Er is een klein winkeltje aanwezig in Nadrin, maar die is niet veel meer open. De openingstijden op Google Maps kloppen in elk geval niet. Het restaurant aan het kruispunt heeft blijkbaar ook geen duidelijke openingstijden. Enkel de frituur is meestal open op donderdag tot vrijdag. Het is dus de boodschap om zeker genoeg mee te nemen vanuit Houffalize!

Dag 5: Van Nadrin naar La Roche-en-Ardenne

Route

De laatste dag van de Eislek trail is ook de kortste. Er moeten “slechts” 18,3 km afgelegd worden. Hou wel rekening met nog een laatste 560 hoogtemeters. Je moet trouwens wel nog eerst een stukje terug afleggen naar de route. Dit stukje staat aangeduid met het golvend symbooltje, maar dan in het geel.

Je verlaat Nadrin door opnieuw langs de Ourthe te wandelen, beginnende met een pittige klim (en zeker niet de enige klim van de dag). Een zekere stopplaats is het Keltisch fort Cheslé (wat je daar te zien krijgt, is trouwens een replica). Kort daarna verlaat je even de bossen en kom je in het dorpje Bérismenil aan. Op het moment dat je opnieuw de bossen induikt krijg je werkelijk een prachtig uitzicht voorgeschoteld op de Ourthe en het dorpje Maboge. Dit tijdens een vrij stevige afdaling.

Eislek trail

Dan volgen de laatste beboste kilometers naar La Roche-en-Ardenne waarbij er toch nog een stevig klimmetje bij te pas komt. Tijdens de laatste kilometers heb je nog een mooi zicht op La Roche-en-Ardenne en de Ourthe die er door stroomt. De route eindigt pal in het centrum van deze mooie en authentieke stad die de typische Ardense uitstraling heeft.

Eislek trail

Accommodatie en winkels

La Roche-en-Ardenne heeft alle voorzieningen die nodig zijn. Er zijn vier campings met een prachtige ligging aan de Ourthe en aan hotels ook geen gebrek. Er zijn meer dan genoeg restaurants om uit te kiezen en een Spar in het centrum van de stad voor wie toch nog zijn eigen potje wil koken.

Conclusie

Wie de Eislek Trail wil doen kan zich dus best wel een beetje voorbereiden. Hopelijk is deze gids een goede hulp zodat je zorgeloos kan genieten van de mooie Ardense bossen, uitzichten, stadjes, rivieren en velden. Veel plezier!

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Klik hier voor meer info. Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!