Wandeling met de Passo Giau en Cinque Torri – Dolomieten (Italië)

Reizen

De Passo Giau en Cinque Torri zijn twee grote trekpleisters van de Dolomieten. Hoewel beide rotsformaties meestal los van elkaar bezocht worden kan je ook een rondwandeling maken die beide combineert. Wij deden een wandeling vanaf de Passo Giau maar aangezien het stuk terug vrij zwaar is kan het voor sommigen beter zijn om via dezelfde weg terug te keren. Alle info vind je terug in dit artikel!

Passo Giau

De Passo Giau is een bergpas in de Italiaanse Dolomieten. De pas ligt op een hoogte van 2.236 meter en verbindt de plaatsen Selva di Cadore en Cortina d’Ampezzo. De Passo Giau is een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en motorrijders. Vanaf de pas heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen, waaronder de Tofana di Rozes, de Tofana di Mezzo en de Tofana di Dentro.

De Passo Giau is het hele jaar door open, maar in de winter kan de pas gesloten zijn vanwege sneeuwval. De beste tijd om de Passo Giau te bezoeken is in de zomer, wanneer het weer warm en zonnig is en de bergen in volle bloei staan.

Rondwandeling Passo Giau en Cinque Torri

Cinque Torri

De Cinque Torri (Italiaans voor “Vijf Torens”) zijn een kleine berggroep in de Dolomieten in Noord-Italië. De groep bestaat uit vijf markante toppen en een aantal kleinere rotsen. De hoogste punt wordt gevormd door de 2361 meter hoge Torre Grande.

De beste tijd om de Cinque Torri te bezoeken is in de zomer, wanneer het weer warm en zonnig is. In de winter zijn de Cinque Torri ook mooi, maar dan kan het weer wat onvoorspelbaarder zijn.

Sietske heeft een blog geschreven over wandelen rond de Cinque Torri. In het artikel kom je nog wat meer te weten over deze vijf toren en hoe je een korte wandeling maakt rond de Cinque Torri. De wandeling die hieronder staat omschreven is een stuk langer en zwaarder.

Rondwandeling Passo Giau en Cinque Torri

Wandeling Passo Giau en Cinque Torri

Deze rondwandeling start vanaf de Passo Giau waar je gratis kan parkeren. Van daaruit start de wandeling van 9,5 km met ongeveer 750 hoogtemeters om te overwinnen. Zie Komootembed hieronder:

Je start op de pas, maar al snel draai je af naar rechts waar het al snel veel minder druk is. Je hebt er ook een prachtig uitzicht op de omgeving.

Hoewel het hoogteprofiel aangeeft dat het eerste deel licht dalend is zonder veel klimmen, komt er toch klimwerk aan te pas. Die aanduiding klopt dus niet volledig. Je moet twee klimmetjes over. Dan kom je aan de Cinque Torri waar er twee berghutten zijn voor een eventuele lunch.

Rondwandeling Passo Giau en Cinque Torri

Dit eerste deel van de route brengt je in een schitterende omgeving die ook niet zo druk is éénmaal je voorbij de Passo Giau bent. Aan de Cinque Torri is het dan weer zeer druk in de zomer door bezoekers die de kabellift nemen naar boven.

Hier moet je beslissen om de route verder te volgen of terug te keren op je stappen. Lees hieronder goed na want er komt wat klauterwerk bij te pas! Je volgt vanaf hier route nr. 439 en 438 aangeduid met rode rechthoek met horizontale witte streep in het midden.

Het tweede deel begint met een lange en pittige klim richting Rifugio Nuvolau. Daar is het genieten van een schitterend uitzicht, maar eerst zal je hartslag serieus de hoogte ingaan. Hier worden de meeste hoogtemeters in één klim gemaakt. Technisch is het niet moeilijk, maar onderschat de zwaarte en lengte van de klim niet.

Rondwandeling Passo Giau en Cinque Torri

De afdaling daarna is ook pittig op sommige momenten. Twee keer moet je naar beneden via staalkoorden en treden. Het vraagt geen extra bescherming, maar doe het niet tijdens slecht weer. Wij werden jammer genoeg wel verrast door een onweer. Honden meenemen op dit stuk is ook niet aan te raden (hebben we zelf mogen ondervinden). Dit stuk is voor alle duidelijkheid niet voor gevoelige mensen of mensen met weinig tot geen bergwandelervaring.

Uiteindelijk kom je terug op het pad waar je eerder liep en kom je terug aan de Passo Giau. Zo eindigt een mooie en avontuurlijke dag in de prachtige Dolomieten!

Conclusie

Wil je twee prachtige natuurfenomenen ontdekken in één hike die je nog wat avontuur oplevert ook? Dan is deze wandeling met de Passo Giau en Cinque Torri de perfecte keuze voor een gevulde en sportieve dag!

Ben je geïnspireerd geraakt door dit avontuur? Wil je nog meer ontdekken in de Dolomieten en Zuid-Tirol? Dan is de digitale reisgids van Reisroutes iets voor jou!

Deze uitgebreide gids biedt gedetailleerde routes, insider tips, en praktische informatie om het meeste uit je reis te halen.

Dus, waar wacht je nog op? Haal je gids en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in de adembenemende Dolomieten!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!