Lago di Sorapis hike: Wandel naar het mooiste meer in de Dolomieten

Lago di sorapis hike, Add-active
Reizen

1925 meter boven de zeespiegel en ingesloten tussen de Italiaanse bergtoppen ligt het felblauwe bergmeer Lago di Sorapis. Het bergmeer heeft zijn prachtige turquoise kleur te danken aan stof. In de winter ligt er een dik pak sneeuw op de omliggende bergen en als dit in het voorjaar smelt, neemt het smeltwater fijn gruis van de berg mee het meer in. Dit stof blijft voor lange tijd in het water drijven dat, in combinatie met de lichtinval, voor de kleur zorgt. Dit is alleen te bewonderen na een pittige wandeling. Ik vertel je in deze blog alles over de Lago di Sorapis hike.

Lago di Sorapis hike, Praktische informatie:

  • Startpunt: B&B Hotel Passo Tre Croci. De coördinaten zijn hier te vinden
  • Route: 215
  • Afstand: 12 km
  • Duur: 4 tot 5 uur
  • Hoogteverschil: 300 meter
  • Moeilijkheid: Moeilijk
  • Honden toegelaten: Ja

Lago di Sorapis route 215

Er zijn twee hoofdroutes die naar het meer lopen: wandelpad 215 en 217. De meesten kiezen voor pad 215, omdat dit de ‘makkelijkste’ route is. Je stijgt hier nog geen 300 meter. Pad 217 begint op een lager gelegen punt, dus je zult voor deze route bijna 600 meter moeten klimmen. Ik kies voor pad 215 en zelfs die route moet je niet onderschatten. Het feit dat het bergmeer moeilijk toegankelijk is, maakt zijn aantrekkingskracht alleen maar groter.

De officiële parking aan de start was al snel volzet, en de meeste plaatsen zijn niet geschikt voor campers. Ook langs de weg is het zoeken naar een plekje. Daarom parkeer ik 1 km verder bij de liftjes. Hier is voldoende gratis parking. En ik mag hier ook gratis overnachten met de camper. Zelfs kamperen met een tent is mogelijk (als je naar boven rijdt op de parkeerplaats). De coördinaten zijn hier te vinden

Ik heb twee pogingen gedaan om deze Lago di Sorapis hike te voltooien. Eerst op zaterdagochtend, wat een grote fout was. Het was letterlijk op elkaars hielen lopen naar boven, en door het smalle pad ontstonden opstoppingen. Na 4 km was de lol er voor mij dan ook af en keerde ik terug. De tweede poging is op een weekdag om 15 uur, veel aangenamer. 

TIP: Het is af te raden om tussen 8:30 en 15:00 aan de wandeling te beginnen vanwege de drukte.

Na het officiële startpunt moet ik het hek door bij de slagboom en vervolgens het grote grindpad volgen. De eerste paar kilometer van de hike loop ik in een bos met hoge naaldbomen op een redelijk vlak pad. De route is aangegeven door witrode strepen op de bomen of stenen.

Het pad wordt steiler, gelukkig zijn er passages beveiligd met stalen kabels. Een reeks metalen ladders helpen me om snel hoogte te winnen. Ondertussen zie ik de bergtoppen verschijnen, zoals de achterkant van de beroemde Drei Zinnen (Die blijft me de hele reis achtervolgen). De lastigste stukken zitten op de laatste kilometers. Zelfs mijn hond was een beetje ‘morto’ aan het einde. 

Ik kom uiteindelijk om 18u aan bij het bergmeer. Het is écht zo mooi en helder blauw als op de foto’s. Het is mogelijk om volledig rond het meer te wandelen. Ik koos ervoor om even uit te rusten en bij te tanken aan de berghut ‘Rifugio Vandelli’ zo’n 100 m voor het eindpunt.

Let op: je mag absoluut niet zwemmen in Lago di Sorapis, want hierdoor verdwijnt de mooie blauwe kleur uit het water en verstoor je het ecosysteem. Ook stenen in het water gooien is een no-go.

Daarna wandel ik via pad 215 weer terug naar het startpunt. Wil je niet dezelfde weg naar beneden lopen, dan kun je op de terugweg pad 216 en pad 213 nemen. Dit zijn minder bekende paden, maar pad 216 omvat een steile helling met los steenpuin.

Lago di Sorapis parking

Ik startte aan de parking ‘Rio gere/Faloria’, waar ik gratis kon overnachten met de camper. Dit is een van de betere gratis parkeermogelijkheden, met een mooi uitzicht. De officiële parkeerplaats is aan B&B Hotel Passo Tre Croci, maar die is snel volzet. Hou er ook rekening mee dat meeste plaatsen aan het startpunt geschikt zijn voor voertuigen met een maximale hoogte van 2,5 meter, dus niet voor campers. 

Is de Lago di Sorapis hike geschikt voor beginners?

Het is een matig uitdagende wandeling, dus het is belangrijk om een redelijke conditie te hebben. Hou er rekening mee dat er smalle passages zijn langs de bergwand, maar ze zijn vaak beveiligd met kabels. 

Zijn huisdieren toegestaan op de wandeling?

Ja, huisdieren zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat je hond in goede conditie is, kan springen en op trappen kan gaan. Hondenschoentjes zijn handig, sommige paden bestaan uit metalen constructies met van die vervelende rasters.

Wat is de beste tijd om Lago di Sorapis te bezoeken?

De beste tijd om te wandelen naar Lago di Sorapis is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september, wanneer de paden meestal sneeuwvrij zijn. Houd er rekening mee dat juli en augustus de drukste periode is. Als je aan het einde van de zomer of begin van de herfst gaat, loop je het risico dat er weinig water in het meer staat.

Is wildkamperen toegestaan bij Lago di Sorapis?

Nee, wildkamperen is niet toegestaan in Italië. Zorg ervoor dat je op aangewezen kampeerterreinen verblijft als je wilt overnachten. Je mag wel gratis overnachten op deze parking, 1 km van het startpunt van Lago di Sorapis hike. Klik hier voor de coördinaten. 

Hoe kan ik Lago di Sorapis het beste fotograferen?

Voor de beste foto’s, ga vroeg in de ochtend (voor 8u) om de drukte te vermijden en profiteer van het zachte ochtendlicht.

Bekijk al onze artikels over de Dolomieten in Italië voor meer tips en wandelinspiratie.

Nog meer in de volledige reisgids Dolomieten & Zuid-Tirol van Reisroutes:

Ontdek de Dolomieten & Zuid-Tirol via 18 uitgewerkte wandelingen die je langs adembenemende bergtoppen en bekende meren leiden, maar ook minder bekende plekken laten zien.

De volledige reisgids van Reisroutes kun je kopen voor € 10,-

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!