Verrassende wandeling naar Lago Federa – Dolomieten

Verrassende wandeling naar Lago Federa, Add-active
Reizen

We willen de drukte ontvluchten en een minder bekend pad bewandelen, zo ontdekken we toevallig de hike via Gores de Federa naar Lago Federa. Een verrassende wandeling waarbij de route nog indrukwekkender is dan de eindbestemming.  

Wandeling naar Lago Federa via Gores de Federa, Praktische informatie:

  • Afstand: 17 km rondwandeling
  • Moeilijkheid: Gemiddeld
  • Stijgen: 953 m
  • Duur: 4u30
  • Beste Tijd: Juni tot en met oktober
  • Honden zijn toegelaten.

Waar is Lago Federa?

Lago Federa (Lago di Federa, Lago Fedèra, Lake Federa) is een bergmeer onder de oostelijke wand van Croda da Lago in de Ampezzo Dolomieten, ten zuidwesten van Cortina d’Ampezzo.

Er zijn verschillende wandelroutes die naar Lago Federa leiden, waaronder de Croda da Lago Circuit Trail (dagwandeling) en de Alta Via 1-variant (langeafstandswandeling). En dan is er deze redelijk recente wandelroute, Gores de Federa.

Wat is de beste tijd om Lago Federa te bezoeken?

Lago Federa is zo’n meer dat het hele jaar door prachtig is. Hoewel je de meeste foto’s van het meer in de herfst ziet (oktober), omringd door de bladen van de bomen die alle tinten geel en oranje aannemen. 

Houd er wel rekening mee dat er in oktober al behoorlijk wat sneeuw kan liggen in de Dolomieten.

Routebeschrijving Lago Federa via Gores de Federa

We vertrekken van onze camping in Cortina en laten onze camper een dagje staan. De eerste helft van de route gaat continu omhoog, ongeveer 800 meter, wat het behoorlijk pittig maakt. We wandelen richting Lago Pionaze, hier is de officiële start van de wandeling.

De Pracht van Gores de Federa

Het echte avontuur begint wanneer we de Gores de Federa-route volgen. Dit pad leidt ons langs de rivier en zijn vele watervallen, en ik kan met één woord beschrijven wat we onderweg zien: waw! Het is een prachtige verrassing. Het verbaast me dat ik nog nooit over deze route heb gelezen.

We starten eerst langs een autoweg, maar dat duurt gelukkig niet lang. We houden links aan en al snel komen we op een leuk bospad terecht. Bijna meteen zien we de eerste waterval in de verte. Langs de waterval gaat een leuk paadje en we kijken onze ogen uit. Zo mooi hier! We genieten van dit stukje, want op dat moment denk ik nog dat dit de enige waterval is. Maar oh, wat had ik het mis…

Wat verder kunnen we kiezen tussen een eenvoudige of uitdagende route langs de rivier. Wij kozen voor de uitdagende, waar enkele ijzeren voetbruggen en een metalen kabel je helpen om de meest opwindende passages net boven de rivier te passeren. Ben je met kinderen of met je hond? Dan raad ik aan om het eenvoudigste pad te nemen, dat komt een paar meter verder op hetzelfde punt weer uit.

De Beloning van Lago Federa

De watervallen blijven maar komen! Nadat we een stukje door het bos hebben gelopen, komen we uit bij de brug bij de rivier Federa. We blijven gewoon het wandelpad Gores de Federa volgen. Wat een aanrader! Al snel komen we uit bij weer zo’n ontzettend leuk gedeelte vol loopbruggen, kloven en watervallen.

Als we het bos na 5 kilometer eindelijk uit lopen, zien we voor ons een grote groene alpenweide met aan het eind de berghut Malga Federa (1817 m). We horen live muziek en ruiken de barbecue van de Rifigio. En dit alles tussen de grazende koeien.

Daarna is het steil omhoog naar het meer, voor mij het lastigste stuk, met af en toe stukken met maar liefst 25% hellingspercentage. Aan het meer Lago Federa aangekomen hebben we eerst nood aan een ‘grote cola’ en een stuk cake om weer op krachten te komen voordat we weer kunnen genieten van dit prachtige stukje natuur. Ondanks dat we hier niet alleen zijn, voelt het hier rustgevend aan. Ideaal om een uurtje te blijven zitten.

De terugweg is niet goed aangegeven, dus het is handig om hier gps bij te hebben en/of mijn route te downloaden en te volgen. Daarna is het alleen nog maar naar beneden, door het sprookjesbos met zijn vele vlinders. Er zijn enkele steile stukken om af te dalen op paden met losse steentjes, gelukkig dragen we onze wandelschoenen met een goede grip.

Zijn er accommodaties in de buurt van Lago Federa?

Ja, er zijn berghutten, hotels en campings in de buurt van Lago Federa. Wij kampeerden met onze camper op Camping Cortina, waar je ook perfect kunt starten aan deze hike.

Conclusie

De wandeling naar Lago Federa via Gores de Federa is een avontuur dat we niet snel vergeten. Het was een toevallige ontdekking die ons meenam door een schilderachtig landschap vol watervallen, bergen en alpenweiden. Dus als je op zoek bent naar een onvergetelijke wandelervaring in de Dolomieten, dan is dit zeker een aanrader. 

Bekijk al onze artikels over de Dolomieten in Italië voor meer tips en wandelinspiratie.

Dolomieten & Zuid-Tirol reisgids:

Ben je geïnspireerd geraakt door dit avontuur aan de Cinque Torri? Wil je nog meer ontdekken in de Dolomieten en Zuid-Tirol? Dan is de digitale reisgids van Reisroutes iets voor jou!

Deze uitgebreide gids biedt gedetailleerde routes, insider tips, en praktische informatie om het meeste uit je reis te halen.

Dus, waar wacht je nog op? Haal je gids en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in de adembenemende Dolomieten!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!