Wandelroute schaap in de Kalmthoutse heide

Reizen

De Kalmthoutse heide is één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het park lijkt veel op de bekende Hoge Veluwe van Nederland. Het gebied ligt dan ook vlak aan de Nederlandse grens en loopt eigenlijk ook nog door in Nederland (daarom ook de naam ‘grenspark’.) Tijdens een reünie van een groepsreis kozen we een wandelroute van de Kalmthoutse Heide. Er staan er een paar aangeduid maar wij kozen voor wandelroute schaap. In dit artikel kan je alle nodige info vinden over wandelroute schaap in de Kalmthoutse heide!

De Kalmthoutse Heide?

Veel mensen hebben er misschien al van gehoord, maar wat is de Kalmthoutse heide nu eigenlijk precies? Het park is een overblijfsel van een uitgestrekt Europees heidelandschap waar tegenwoordig jammer genoeg niet veel meer van overblijft. Net zoals de Hoge Veluwe is dit stuk wel blijven bestaan en kunnen wandelaars, fietsers, ruiters, enz. hier op zoek gaan naar de rust en stilte van de natuur.

Het park is ongeveer 60 km² groot (België en Nederland). Er is veel afwisseling tussen heide, vennen, duinen en bossen (voornamelijk dennen, eiken en berken). Er leven in de Kalmthoutse heide veel planten die enkel in dergelijke gebieden kunnen gedijen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende paarse zomerheide die elke zomer veel bezoekers naar het park lokt. Ook veel vogelsoorten zijn afhankelijk van het voortbestaan van dergelijke landschappen. Het belang van dit natuurdomein is dus niet te onderschatten.

Wandelroute Kalmthoutse heide

Via deze link kan je alles te weten komen over de natuur en landschappen van de Kalmthoutse heide!

Wandelroute schaap in de Kalmthoutse heide

Volgens komoot is de route 7,8 km lang. Volgens de site van de Kalmthoutse heide is de route 8,5 km lang. Ik zou rekenen op ongeveer 50 hoogtemeters door de kleine zandheuveltjes. Op zich is het dus een gemakkelijke wandeling die voor een persoon met een gezonde conditie perfect haalbaar is. De wandeling duurt zonder pauzes ongeveer 2 uur. Honden niet toegestaan.

Je parkeert je aan de hoofdparking van het park. Om aan de wandeling te kunnen beginnen moet je eerst de Putsesteenweg (=de hoofdbaan) oversteken. Vanaf dan zie je de bordjes van de wandelroutes verschijnen (een gps is dus eigenlijk niet nodig). Wandelroute schaap is een rond blauw bordje met een wit schaap op. Je kan de route zowel in wijzerzin als in tegenwijzerzin maken. Wij deden de route in wijzerzin. De korte bespreking hieronder betreft dus ook de route in wijzerzin.

Wandelroute Kalmthoutse heide

De route is op zich gevarieerd. Je wandelt zowel op smalle als op brede paden en het landschap wisselt ook regelmatig. Zo begin je in de bossen, maar dat verandert dan al snel in de heide en na een kleine kilometer kom je aan de Putse Moer (een meer). Daarna weer heel wat afwisseling tussen heide en bos.

Eénmaal je draait richting het zuid-oosten zit je midden in het heidegebied (in het mulle zand wandelen is soms wat lastiger). Daar blijf je dan ook lange tijd in wandelen tot je in de buurt komt van de uitkijktoren. Jammer genoeg was er bij ons een omleiding door werken aan de uitkijktoren (er komt blijkbaar een nieuwe toren). Sowieso kom je vanaf dat punt wat meer in bebost gebied en via die bossen keer je terug naar de parking.

Wandelroute Kalmthoutse heide

Ik vond deze route zeer aangenaam om te doen met enkele vrienden die ook houden van wandelen. De route is niet moeilijk om te volgen en er waren genoeg voorzieningen voor een lunchpauze of dergelijke. Eén ding is zeker ook niet onbelangrijk: door de zanderige ondergrond ontstaat er bijna geen modder bij langdurige regen. We moesten enkel af en toe eens een plasje ontwijken, maar daar bleef het ook bij. Ideaal dus voor mensen die in de winter een modderloze wandeling zoeken.

Tot slot

Wandelroute schaap in de Kalmthoutse heide is een ideale wandeling voor mensen die niet te veel kilometers willen malen, maar toch willen genieten van al het moois van dat de Kalmthoutse heide te bieden heeft. Ook nog een kleine troef: geen modder in de winter! Uiteraard zijn er nog veel aangeduide wandelroutes. Deze kan je hier terugvinden. Ik hoop dat ik met dit artikel toch een goede indruk heb kunnen geven van één ervan. Geniet ervan!

Wandelroute Kalmthoutse heide
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!