Droom jij ook van het leven als een ‘digital nomad’ ?

Tijdens mijn opleiding copywriting kregen we de opdracht een artikel te schrijven over ‘starten als freelancer’ en deze relevant te maken op onze eigen situatie. Momenteel is het leven van een digital nomad (nog) geen realiteit voor ons, maar het is zeker een droom! Aangezien ik overtuigd ben dat vele van onze lezers deze droom delen, leek het me nuttig mijn opzoekingswerk te delen met jullie…

Vrouw van add-active werkt als digital nomad in fatboy zitzak

Zorgt alleen al de gedachte aan de Belgische files en elke dag van 9 tot 5 op kantoor werken ervoor dat je de kriebels krijgt? Dan klinkt een carrière als digital nomad voor jou ook als de droom. Wees nu eerlijk, wie wil nu niet die 4 grijze muren omruilen voor een exotische bestemming?

Werken wanneer je wil, maar vooral waar je wil. Als corona ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat dit met een laptop en een goede internetverbinding mogelijk is. Alvorens je het roer omgooit, lees je best dit artikel. Administratief is het niet altijd zo eenvoudig om te werken op reis en toch in orde te blijven met je belastingen en sociale zekerheid. Tenzij je als zelfstandige regelmatig kan terugkeren naar België, beland je al snel in een grijze zone.

Wat is een digital nomad?

Een nomad is uiteraard een nomade, een zwerver. Werken als een ‘digital nomad’ is in een meer nuchtere taal: locatie-onafhankelijk werken dankzij de digitale technologie. Een digital nomad heeft geen vaste verblijfplaats en werkt op afstand, vaak als freelancer. Zie het als een gulden middenweg tussen werken en permanent op vakantie zijn. De wereld is je kantoor! En dankzij de digitale middelen kan hij of zij geld verdienen.

Hét kenmerk van een digital nomads, is dat ze meestal meerdere maanden per jaar in het buitenland verblijven en ondertussen een inkomen verdienen terwijl ze online werken.

Wat heb je nodig om te starten als freelancer in het buitenland?

Reizen
 • Een goede internetverbinding, uiteraard! Zorg dat je naar een bestemming gaat waar hotels en cafés goede wifi hebben. Koop daarnaast een lokale simkaart en gebruik je telefoon als hotspot voor de echte noodgevallen.
 • Een openbaar draadloos internet kan onveilig zijn. Hier kan een mifi router de oplossing bieden.
 • Hou rekening met de tijdzones. Heb je wekelijkse vergaderingen waar je echt bij moet zijn? Dan is vergaderen in het midden van de nacht waarschijnlijk niet zo goed voor je concentratie en productiviteit.
 • Discipline! Om in zo’n exotische vakantiebestemming ook echt te werken heb je een ijzersterke zelfdiscipline nodig en een goede planning. Die cocktail aan het zwembad ziet er dan ook zo verleidelijk uit…
 • Zorg voor een driedubbele back-up van je bestanden. Ook online. Je zou niet de eerste zijn die zijn bagage zoekraakt.

Wat met de wetgeving?

Oké een computer en internetverbinding valt nog snel te regelen. Maar iedereen moet zich ook aan de reguliere wet- en regelgeving houden. Aangezien onze Belgische wetgeving van een tijd afkomstig is waar de ‘digital nomad’ nog niet eens in beeld was, kan dat wel voor moeilijkheden en onduidelijkheden zorgen.

 • Het is belangrijk om je domicilie in België te laten staan. Op die manier kan je jouw inkomsten in België aangeven.
 • In de meeste landen kan je maximaal zes maanden per jaar verblijven zonder belastingen te moeten betalen. 

Aldus Lotte Verhaldt, werkt sinds eind 2020 als freelancer in Indonesië, maar dat kan binnenkort evengoed in een ander land zijn.

Het Digital nomad visum

De visumregels variëren van het land waar je wil werken. Maak dus werk van je eigen vooronderzoek om te voorkomen dat je tegen visumcomplicaties aanloopt. Let ook op landen die speciale digital nomad visum aanbieden, zoals Kroatie, Antigua en Barbuda, Estland, Malta en Mexico. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je een digital nomad bent en je je verblijf kan bekostigen. Dit kan aan de hand van enkele financiële documenten.

Zoals eerder aangegeven zijn veel landen niet voorzien op de moderne nomaden. Gelukkig zit er verandering in te komen door deze digital nomad visum. Een digital nomad visum zorgt ervoor dat je legaal mag starten als freelancer in het buitenland zonder de complexiteit van een werkvisum. Je mag dan ook veel langer verblijven in het land dan met een toeristenvisum, waar je na 30-90 dagen het land weer moet verlaten. Veel van deze landen hopen door deze ‘remote work visas’ inkomsten te genereren, in plaats van toeristeninkomsten die ze verloren zijn tijdens de pandemie.

Kiezen voor je vrijheid boven loon

Je kiest in dit geval voor de levensstijl en niet voor het loon. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de digitale nomaden net zoveel verdienen als hun klassieke kantoorjob. Dat kan natuurlijk ook zijn omdat ze ervoor kiezen iets minder te werken en ook meer vrije tijd te nemen. 

het leven als een digital nomad met add-active in de campervan Hugo in Nieuw-Zeeland met zonsondergang aan zee

Als freelancer kunnen jouw inkomsten sowieso sterk variëren van maand tot maand. het is dan ook niet gemakkelijk een correct dag- en uurtarief te bepalen bij het starten als freelancer. Dit kan best een uitdaging betekenen. In dit artikel ‘hoe je prijs bepalen als freelancer’ leggen we dit in 4 eenvoudige stappen uit.

Tip: vraag je digitale nomadsreisverzekering aan wanneer je op afstand werkt. 

Hoe maak ik mijn workation fiscaal zo interessant mogelijk?

Aangezien je bestemming zowel je vakantie als je werkplek is, kan je ook gemengde kosten maken. Uiteraard is alleen het zakelijke deel van de kosten fiscaal aftrekbaar. Voor vervoer kan je dan weer kiezen voor een 50/50-verdeling. 

Enkele van onze fiscale tips:

 • Weet dat je als zelfstandige ook recht hebt op een forfaitaire dagvergoeding voor zakelijke verblijven in het buitenland. Dat bedrag verschilt naargelang het land waarin je verblijft.
 • Houdt alle toegangstickets voor seminaries enz. goed bij
 • Neem zeker ook contact op met je boekhouder om te bespreken welke kosten jij kan aftrekken van de belasting.
 • Trek een foto van de verschillende kosten die je op reis maakt waaraan een professionele activiteit gekoppeld is (rechtstreeks of onrechtstreeks)

Vertrek dus niet onvoorbereid op workation en zorg voor een goede zakelijke onderbouwing/reden.

Ben jij klaar om te starten als digital nomad? Lees zeker nog deze tips!

 • Waar kan je best heen als Digital Nomad? Hoe duur is het leven in de verschillende steden? Hoe is het gesteld met de wifi? Het weer? De veiligheid? Kom dit allemaal én meer te weten via de website Nomadlist.com
 • Neem eens een kijkje op WorkFrom.co voor de leukste coworking plaatsen en internetcafés. 
 • Daarnaast kan je via sociale media in contact komen met gelijkgezinde ‘workation fans’ via Facebook groepen zoals Digital Nomads & Entrepreneurs in Portugal, Madeira & Azores.

Ben jij reeds aan het werk als digital nomad en heb jij nog bijkomende tips? Laat het dan zeker weten via een reactie op onze blog!

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!