Avontuurlijke wandeling in Stavelot (Extratrail)

ReizenReizen

Wie al eens gewandeld heeft in Stavelot heeft misschien al gehoord van Extratrail. Deze uitgestippelde routes staan op de site van Stavelot vermeld bij de avontuurlijke wandelingen, maar zijn origineel bedoeld voor trailrunners. Wandelen gaat uiteraard ook dus deden wij de “9 km” lange route. Lees in dit artikel meer over deze avontuurlijke wandeling in Stavelot.

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

Extratrail Stavelot

Vanaf het toeristisch centrum aan de Abdij van Stavelot kan je kiezen tussen 4 routes.:

  • Groen: 9 km, 290 hoogtemeters
  • Blauw: 13 km, 480 hoogtemeters
  • Rood: 23 km, 830 hoogtemeters
  • Zwart: 40 km, 1340 hoogtemeters.

Zoals ik al eerder aangaf zijn deze routes origineel gemaakt voor trailrunners. Gelukkig kan je deze routes ook perfect wandelen. Op de site van Stavelot worden ze ook aangegeven als avontuurlijke wandelingen. Je hoeft je dus helemaal geen zorgen te maken.

Wandeling Stavelot

We verbleven dat weekend trouwens in Stavelot. Namelijk in Hotel O Mal Aimé. Dit tweesterrenhotel biedt alles aan wat we nodig hebben aan een schappelijke prijs. Grote luxe hoef je uiteraard niet te verwachten, wel een enthousiaste uitbater.

De feiten

Deze wandeling in Stavelot is eigenlijk 10,5 km lang i.p.v. de aangegeven 9 km. Er is geen gpx beschikbaar dus je zal de bordjes moeten volgen vanaf de abdij van Stavelot (groene lus). Uiteraard kan je ook ergens inpikken onderweg. Voor deze wandeling moeten er 320 hoogtemeters overwonnen worden.

Wandeling Stavelot

In het begin van de wandeling moet je door een tunnel wandelen (zie YouTube-filmpje). Kort daarna gaat het bergop. Als je dit lang stuk bergop hebt overleefd zit het ergste er al op. Daarna zijn er geen lange stukken meer bergop.

Je wandelt grotendeels op onverharde paden. Je wisselt regelmatig tussen brede en smalle paden wat toch zorgt voor een goede afwisseling. De afwisseling tussen sparrebos en loofbos zorgt ook voor extra variatie. Wel moet je uitkijken voor trailrunners die je willen inhalen. Vooral in het tweede deel van de wandeling krijg je ook regelmatig een vergezicht voorgeschoteld.

De route is niet altijd even goed aangeduid. Zeker als je over halfweg aan een drukke straat komt is het niet duidelijk dat je rechts moet afslaan om eerst de weg even te volgen. Plots blijken er dan toch bordjes op de lantaarnpalen te staan, maar veel te ver van waar je uitkomt op de weg! Ook in de stad moet je goed zoeken achter de bordjes.

Wandeling Stavelot

Wat vond ik van deze wandeling in Stavelot?

Toen we aan de abdij stonden wist mijn vriendin even niet wat er gebeurde. Gaat Thomas ook trailrunner worden? Nee hoor! De Extratrail routes worden ook veel bewandeld. Onze wandeling vanuit Stavelot ging dus gewoon door en daar kregen we geen spijt van.

Het gebied rond Stavelot is prachtig en dat wordt goed in de verven gezet tijdens deze wandeling. Eerst word je verrast met een bezoekje aan een tunnel en vanaf dan is het wel even zwaar. Boven wordt je wel getrakteerd op een mooi uitzicht. Ik raad deze wandeling ten zeerste aan voor iedereen die houdt van mooie vergezichten. Zeker in het tweede deel van de wandeling mag je eens gulzig zijn.

Wandeling Stavelot

Ik vroeg mij wel regelmatig af hoe trailrunners in godsnaam dit parcours kunnen blijven volgen. De bordjes zijn over het algemeen wel goed aangeduid, maar soms is het toch wel even kijken. Al wandelend lijkt mij dit toch gemakkelijker dan al lopend. Dit is dan ook het enige minpunt aan deze wandeling. Moest elke wandeling in de Ardennen zo zijn zou ik direct tekenen!

Conclusie

Wil je eens een mooie wandeling maken vanuit het centrum van Stavelot? Of je zoekt gewoon een leuke wandeling in de Ardennen? Dan is deze wandeling een aanrader. Zeker voor mensen die regelmatig gaan wandelen in de Ardennen en de bekendste wandelingen ondertussen al gedaan hebben. Zeker de moeite!

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!