Roadtrip door Peru: ontdek onze reisroute en praktische tips

roadtrip Peru

ReizenReizen

Peru is een land dat alles te bieden heeft. De cultuur van de Inca’s, de diverse natuur van woestijn tot het groene Andes gebergte, lekker eten en veel keuze aan avontuurlijke activiteiten. In 2018 maakte ik samen met mijn mama een roadtrip door Peru van drie weken.

In deze blog deel ik onze route en tips voor een roadtrip langs alle bezienswaardigheden van Peru.

Lima 

Lima

De meesten beginnen hun roadtrip door Peru in de hoofdstad, Lima. Om de eenvoudige reden dat de meeste vluchten hier ook landen. Lima is een enorme grote en drukke stad, vooral qua verkeer. Als je dacht dat ze hier bij ons veel files kennen, wel in Lima is het zeker niet beter. Het nadeel aan deze grote stad is dan ook dat alle bezienswaardigheden ver uit elkaar liggen en je algauw mee het drukke verkeer in moet met de taxi. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alles te voet te doen, maar reken dan algauw op een stadswandeling van 10 à 20 km. Lima is zeker een bezoek waard, al was één volledige dag voor mij voldoende.

Wat je zeker moet bezoeken in Lima;

 • Brug der zuchten, Barranco
 • Huaca Pulcana
 • Kennedy Park
 • Catacombs monastery de San Fransisco
 • Parc de Aqua 

Paracas

Na een lange busrit in de kale en helaas ook vervuilde woestijn kom je in het – gelukkig toch onderhouden- natuurreservaat Paracas, met zijn prachtige rotsformaties langs het strand en kolonies flamingo’s. (vergeet je verrekijker niet) 

Je kan hier makkelijk een volledige dag met de auto rond rijden. Wie wil, kan hier ook met de fiets door trekken. weet wel dat het in de woestijn behoorlijk hard kan waaien. 

Campingsplaatsen zijn voorzien aan het museum in Paracas. Of je kan zoals ons in een hotel verblijven in het havenstadje Pisco. 

Tip: Stop ’s morgens vroeg zeker even bij de haven in Pisco, als de vissers juist terugkomen met hun vers gevangen vis. De kans dat je enorme pelikanen en zeehonden ziet wachten op een stukje van de buit is groot.

Ballestas eilanden

Aan de Ballestas eilanden kan je met een speedbootje de zeeleeuwen, pinguïns en vogels spotten. De vele vogels hier zijn al sinds de tijd van de inca’s bekend voor hun uitwerpselen dat dienst doet als uitstekend soort meststof ‘guano’. Het geeft in elk geval een spectaculair zicht.

Vergeet geen wind en regenjack mee te nemen op deze snelle speedbootjes.

Huacachina

Huacachina

Een oase in het midden van de woestijn omringd door gigantisch hoge duinen. Je kan hier wandelen langs en op de duinen, met een buggy rondrijden – al zou ik dit afraden door de vele ongevallen – en zelfs sandboarden. In de hotels kan je vaak gratis ‘sandboards’ huren. Het materiaal is primitief, maar het is een unieke ervaring om de omgeving te leren kennen. Je kan natuurlijk ook gewoon genieten van een dagje rust aan het zwembad in deze warme temperaturen. 

Tip: Als afsluiter kan je de zonsondergang gaan bewonderen bovenop de duinen, neem dan zeker iets warm mee want het kan hier behoorlijk afkoelen als de zon onder is. 

Huacachina kan  ‘s nachts ook wel veranderen in één grote discotheek, dat verklaard dan meteen ook de vele jonge backpackers  die hier verblijven. 

Nazca

Tijd om één van de meest mysterieuze plekken van Peru te bekijken; de Nazca lijnen. Het is nog altijd een raadsel hoe deze ooit op de bodem van de woestijn zijn getekend. Door de kleur van de verschillende mineralen in de verschillende lagen van de grond zijn deze lijnen ook vandaag de dag nog zichtbaar. Al wisten ze pas in de jaren 80 van hun bestaan af. Zo zal je zien dat de Lizard door de Panamerican road is doorsneden omdat ze blijkbaar niet wisten dat er één van deze belangrijke tekeningen lag. Achteraf hebben ze dan maar twee benen toegevoegd… Vandaag de dag ontdekken ze trouwens nog altijd meer tekeningen.

Tijdens de rit kan je bij een uitkijktoren van Maria Reiche stoppen, Maria Reiche heeft heel haar leven deze lijnen bestudeerd. Vanaf de uitkijktoren kan je alvast drie van de Nazca figuren bekijken. Meer figuren kan je zien door een vliegtuigje te nemen. Deze kost ongeveer 100-130 dollar p/p. Wordt je net zoals mij rap misselijk? Neem dan zeker 1u op voorhand één à twee pilletjes tegen reisziekte. 

Buiten deze Nazca lijnen zijn er nog een paar bijzondere plaatsen te bezoeken in de buurt, zoals de Cauchilla begraafplaats. Hier kan je de graftombes bekijken inclusief de mummies en allerlei overblijfselen uit die periode. Door de extreme droogte blijven deze uitzonderlijk goed bewaard. Over heel Nazca vind je trouwens stukjes botten, potten en katoen terug. Achtergelaten door de vele grafrovers, pas 80 jaar geleden zijn ze deze graftombes en hun inhoud gaan beschermen. Het is een lugubere gedachte maar de plaatselijke bevolking kijkt er niet meer raar van op als ze ‘weer eens’ een mummie in de woestijn terugvinden. Vroeger werd dan ook iedereen gemummificeerd rijk en arm. 

Verderop kan je nog de aquaducten bezoeken, die vandaag de dag ondanks de vele aardbevingen nog altijd worden gebruikt. Ga zeker ook eens langs de Cachuachi piramides waar ze nog steeds bezig zijn met opgravingen en renovaties. 

Arequipa

Voor mij  één van de mooiste steden waar wij tijdens onze roadtrip door Peru zijn gestopt. Arequipa is omgeven door 189 vulkanen. De stad wordt ook de witte stad genoemd. Vanwege de vele witte huisjes in het centrum, gemaakt uit vulkanisch gesteente. Neem zeker een bezoek aan het Santa Catalina klooster. Met zo’n 20.000 vierkante meter is dit klooster een stad op zich. De gezellige pleintjes en smalle blauw-rode straatjes zijn kenmerkend voor de architectuur.

Wat je zeker moet bezoeken in Arequipa;

Colca Canyon

Colca canyon

Onderweg naar de Colca Canyon rij je langs de hoogste bergpas tijdens deze roadtrip, 4900 m hoog! De rit doorheen de Andes is werkelijk prachtig en met een beetje geluk zie je de vicuna, hij is het ‘beschermd’ broertje van de alpaca en leven enkel in het wild. Om de twee jaar mag hun vacht geschoren worden, hun wol is dan ook veel zachter en dus gegeerder als dat van de alpaca.

Tips tegen hoogteziekte: 

 • Doe het deze dag dus rustig aan, maak dus absoluut geen zware fysieke inspanningen die dag.
 • Drink veel water.
 • Neem preventief een pilletje tegen de hoogteziekte. (Vraag dit thuis aan bij je dokter) Hou er dan wel rekening mee dat dit pilletje enorm vochtafdrijvend werkt en een WC stop al snel nodig is. 
 • Wordt je toch misselijk dan kan de geur van ontsmettingsalchehol hierbij helpen. 
 • Stap vooral niet uit als je last krijgt van hoogteziekte maar rij door zodat je zo snel mogelijk terug naar beneden kan.

Het is aangeraden om na de busrit een nachtje in Chivay te verblijven vooraleer door te rijden naar de Colca Canyon. Zo kan je alvast bekomen van de rit en wennen aan de hoogte.

cruz del condor, colca canyon

De 2e dag vertrek je ‘s morgens vroeg zodat je om 8u aankomt bij het uitkijkpunt ‘Cruz del Condor’. Door de thermiek in de canyon komen de indrukwekkende condors hier vaak langs je zweven met hun spanwijdte van wel 3meter! Vanaf dit uitzichtpunt kan je een wandeling maken van een uurtje naar het diepste punt van de kloof. De dag afsluiten kan je in de ‘hot water springs’ in de buurt van het dorpje Chivay. 

Tip: het kan hier enorm afkoelen. Van zo’n 20 graden overdag naar 5 graden s’ nachts. Neem dus zeker voldoende warme kleren mee.

Titicacameer

titicacameer

Deze drijvende rieten eilanden werden vroeger door de Peruanen gemaakt om aan de Spanjaarden te kunnen ontsnappen. Op het water waren ze immers vrij. Toeristen werden daarom ook lang gezien als ‘indringers’ zoals de Spanjaarden. Pas in ’92 zijn er enkele gezinnen begonnen om hun eilandje open te stellen voor bezoekers. Vandaag de dag zijn er al heel wat eilanden dicht bij het stadje Puno voor toeristische doeleinden en een bron van inkomsten. Bekijk deze tocht dan ook als een soort ‘openluchtmuseum’. Toch zijn er verderweg nog steeds rieten eilandjes waar geen toeristen zijn toegestaan.

Overnachten doen we bij lokale bevolking op het eiland Amanti, het is beleefd om voor het gasgezin een geschenk mee te nemen. Bijvoorbeeld één kilo fruit. Geen snoep want er is geen tandarts op het eiland. ‘S avonds kan je hier een wandeling maken naar de top van het eiland om de zonsondergang te bewonderen. Alvorens de volgende dag met de boot terug naar Puno te vertrekken kan je nog even stoppen bij het eiland Taquile voor een prachtige wandeling.

Cusco en Machu Picchu

Machu Picchu

Neem minstens een week de tijd om de omgeving van Cusco te bezoeken. En vergeet uiteraard het hoogtepunt van deze reis – Machu Picchu – niet. Ik heb gekozen om al wandelend richting Machu Pichu te reizen, namelijk via de bekende Inca trail. Voor de actieve avonturiers onder ons een absolute aanrader! 

Lees meer in onze blog over de Inca trail naar Machu Picchu.

Helaas had ik nog te weinig tijd om volgende plaatsen te bezoeken rondom Cusco;

 • De heilige vallei
 • Urubamba
 • Rainbow Mountain
 • Zoutterassen van Maras

Algemene tips voor je roadtrip door Peru

– Het weer in Peru is erg onvoorspelbaar. En op het weerbericht kan je hier helaas niet vertrouwen. Overdag kan de zon erg branden en ‘s avonds kan het heel snel zakken tot tegen het vriespunt. Bereidt je dus voor op alle mogelijke weersomstandigheden tijdens het inpakken.

– Zowel in de restaurants als op excursies verwachten ze tipgeld. Reken ongeveer 10% bovenop de betaalde prijs. Dit zowel voor gidsen, chauffeurs en in restaurants.

– Peru heeft veel mooie plaatsen, maar het is een groot land! Alles ligt dan ook ver van elkaar. Lange saaie ritten zijn dan ook onvermijdelijk. Daarnaast kennen ze in de steden ook vaak filles. Hou hier rekening mee tijdens het plannen van je roadrip in Peru en probeer een binnenlandse vlucht te nemen waar mogelijk.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!