El Hierro: het kleinste maar veelzijdigste Canarisch Eiland

ReizenReizen

Iedereen heeft wel al gehoord van Tenerife, La Palma of Gran Canaria. Weet je dat er ook een nog een zeer onbekend Canarisch Eiland is? El Hierro is het kleinste eiland van de eilandengroep, maar heeft wel heel veel te bieden voor wandelaars. Heb je nog nooit gehoord van El Hierro, maar je wandelt wel heel graag in een aangenaam klimaat? Of misschien wil je liever niet te veel toeristen tegenkomen? Als het antwoord op deze twee vragen ‘ja’ is, dan moet je dit artikel zeker lezen!

El Hierro

El Hierro?

El Hierro (ook wel nog Ferro genoemd) is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden en is ook het kleinste (bewoonde) eiland van de eilandengroep. Lang geleden gleed een deel van het eiland weg in de zee waardoor er nu nog torenhoge kliffen staan langs de noordwestelijke kant van het eiland. Jammer genoeg heb ik hier geen foto meer van teruggevonden (ik deed deze reis voor ik startte aan mijn blogcarrière), maar iets verder verwijs ik naar een site waar welk enkele mooie plaatjes op staan van de kliffen.

Er wonen slechts 6.000 mensen op dit eiland (officieel 10.000 om een goedkopere autoverzekering te kunnen bemachtigen). Er is zo goed als geen industrie dus de mensen leven voornamelijk van landbouw, visserij en andere ambachten. Op El Hierro maken ze ook hun eigen wijnen waarvan de rode bewaard worden in de koelkast. Toerisme is er momenteel slechts weinig ontwikkeld omdat de kusten niet echt geschikt zijn voor strandtoerisme. Toch vind je hier en daar wel een verblijf en een restaurantje. Wij verbleven trouwens in Apartamentos Finca Wapa, met mooi uitzicht op de kliffen. Avondeten hadden we in Bar Restaurante Arena dat op wandelafstand van het verblijf ligt.

Het volledige eiland is een biosfeerreservaat van Unesco en is maar 268 vierkante kilometer groot. Reden te meer dus om dit klein eilandje op je bucketlist te zetten.

Hoe kom je op El Hierro?

De gemakkelijkste manier om op El Hierro te raken is door op Tenerife te vliegen, en dan een binnenlandse vlucht je nemen. Vanaf Tenerife naar El Hierro is het slechts 30 minuten vliegen, maar het kan natuurlijk wel zijn dat je een nachtje zal moeten overnachten op Tenerife. Misschien kan je ook gewoon de twee (of meerdere) eilanden combineren. In dat geval moet je zeker mijn artikel over Tenerife eens lezen.

Wat valt er te beleven voor wandelaars en natuurliefhebbers op El Hierro?

El Hierro is een paradijs voor wandelaars. Ik had mij ingeschreven bij groepsreisorganisatie Bootz die ons bij deze Vlaamse gids bracht. Ik vond bij het schrijven van dit artikel niet echt een andere gids. De lokale hotels kunnen je waarschijnlijk wel helpen aan een gids ter plaatse. Als je van plan bent om zonder gids te reizen dan lijkt deze site mij ideaal om te beginnen met plannen. Het is zeker te doen om alleen te reizen in El Hierro. Je kan misschien wel best een auto moeten huren want openbaar vervoer is nihil op het eiland. Er rijden wel een paar taxis rond die je wel kunnen brengen naar de gewenste plaats, of terug naar waar je auto geparkeerd staat.

Dennenbossen

Net zoals op Tenerife en Santo Antão (Kaapverdië) staan er dennenbomen op El Hierro. Deze dennenbomen groeien op specifieke hoogte en verwacht je ook helemaal niet als je eerder aan de droge kust stond. Het is een volledig ander plaatje dan de dennenbossen die je vindt in de Ardennen of Scandinavië. Ik zie graag dennenbossen, dus voor mij is het altijd fijn als ik ze opnieuw tegenkom. Het is natuurlijk wel extra leuk als je het helemaal niet verwacht!

El Hierro

Tropische bossen

Hoe kunnen er nu godsnaam tropische bossen ontstaan op een Canarisch Eiland? Doordat er wolken, die geen regen laten vallen, botsen tegen de kliffen en bergen van El Hierro. Op die manier wordt er veel vocht afgezet. Op bepaalde plaatsen op het eiland gebeurt dit vaker dan op andere plaatsen. Op de meest natte plaatsen zijn er na verloop van tijd tropische bossen ontstaan. Deze bossen zijn regelmatig verguld in de mist. Het is uiteindelijk op die manier dat ze zijn kunnen ontstaan. Opnieuw een gigantisch contrast met de droge en onbegroeide stukken aan de kust, maar ook een groot verschil met dennenbossen uiteraard.

El Hierro

Vulkanische droogtegebieden

Omdat de wolken uiteraard geen vocht kunnen afzetten op de lager gelegen gebieden, zijn die kusten kurkdroog. Daar is het dan ook overduidelijk dat het om een vulkanisch eiland gaat. Tijdens een wandeling door deze droge gebieden kan je trouwens het kleinste hotel van de wereld bezoeken (zo wordt het toch verkocht). Wij hadden daar even halt gehouden voor een drankje. La Restinga in het zuiden is dan weer een idyllisch havenstadje dat ideaal is om te stoppen voor een hapje en een drankje. In Playa de Tacorón en Piscina Natural La Maceta kan je ook even halt houden om te zwemmen .

El Hierro

Beklimming Malpaso (1501m)

Echte hikers willen altijd wel eens naar het hoogste punt. Op El Hierro is het hoogste punt Malpaso op 1501 meter hoogte. Over de wandeling ernaartoe is maar weinig te vinden op internet, maar ongetwijfeld kan een gids je naar boven loodsen. Als je een beetje handig bent met GPS wandelen mag het op zich ook geen enkel probleem zijn. El Hierro is maar een klein eiland dus verloren lopen is op zich al een uitdaging. Het uitzicht vanaf Malpaso is trouwens zeer indrukwekkend!

Ierland?

Als je denkt dat het niet gevarieerder meer kan worden, kan je nog door een Iers landschap wandelen (daar moest ik toch direct aan denken). De lokale boeren gebruiken stenen om hun weiden mee af te bakenen. Dat deed mij op een of andere manier direct denken aan Ierland. Of dat op iets slaat weet ik helemaal niet, dus laat mij gerust weten waar de foto hieronder jullie dan wel doet aan denken.

Indrukwekkende bomen.

Er staat regelmatig een stevige wind op de hogere delen van het eiland. Sommige jeneverbomen zijn daardoor volledig tegen de grond gegroeid. In El Sabinar vind je deze verkeerd gegroeide jeneverbomen. Het lijkt net of deze bomen aan het vechten zijn om te overleven. Je kan een wandeling doen naar El Sabinar, maar je geraakt er ook met de wagen. Wij deden een stevige hike via Sabinosa. Je kan vanaf daar zigzag naar boven wandelen tot je de klif op bent. Vanaf daar gaat het gelukkig wat minder steil tot aan de indrukwekkende bomen.

Conclusie

Het is duidelijk dat er veel te beleven valt voor wandelaars op dit kleine eiland. Ik kan dit uniek eiland dan ook maar ten volste aanraden. Ergens is het jammer dat de meeste mensen El Hierro nog niet kennen, maar ik hoop met dit artikel het eiland toch een kleine toeristische boost te geven. Hopelijk blijft het eiland vooral interessant voor wandelaars en natuurliefhebbers, en niet voor strandtoeristen. Laten we dit stukje biosfeerreservaat van Unesco goed bewaren zodat de mensen nog jaren kunnen genieten van de rust en natuur die het eiland te bieden heeft.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!