Hoge Kempen Fietsroute

ReizenReizen

De Hoge Kempen is een prachtig en groot natuurgebied dat uniek is voor Vlaanderen. Op veel vlak heeft het dezelfde vibe als de Hoge Veluwe in Nederland. Om dit gebied te ontdekken zocht ik een fietsroute die door en rond heel het gebied ging. Uiteindelijk vond ik op internet de “Hoge Kempenroute”. Voor het gemak en duidelijkheid verander ik de naam naar “Hoge Kempen fietsroute”. Wil jij dit prachtig nationaal park ook eens ontdekken op de fiets? Lees dan in dit artikel alles over de Hoge Kempen fietsroute.

De Hoge Kempen fietsroute

Deze fietsroute start officieel aan het oude treinstation van As (Stationsstraat). Deze route kan je enkel maar volgen met een GPS. De GPX kan je hier downloaden. De route is 38 kilometer lang en er moeten ongeveer 355 hoogtemeters overwonnen worden. Het parcours is volledig verhard, maar je rijdt meestal op paden die enkel bedoeld zijn voor fietsers en wandelaars.

In het begin van de route blijf je even een redelijk drukke weg volgen tot je aan een officiële ingang van het park bent. Daarna fiets je tussen de bomen tot je onder de snelweg fietst. Plots gaat het dan steil naar boven, maar krijg je ook een prachtig uitzicht op een meer. Later ga je via een omweg met veel bossen richting Zutendaal. Daarna rij je het nationaal park opnieuw binnen en na een 5-tal kilometer ben je terug waar je gestart was. Dit lijkt misschien niet veel, maar onderweg fiets je regelmatig in grote bossen.

Hoge Kempen Fietsroute

Net zoals tijdens het fietsen door de Hoge Veluwe, fiets je ook hier regelmatig op smalle, verharde fietspaden. Deze paden zijn allemaal in zeer goede staat en volledig veilig voor iedereen die met een fiets kan rijden.

Tip: In Zutendaal kan je eventueel eens stoppen in het domein Lieteberg om eens het Blotevoetenpad te doen.

Wat vond ik van deze fietsroute?

Ik was nog niet veel in Limburg geweest als rasechte West-Vlaming. Zoveel bos was voor mij bijna onbestaande in Vlaanderen. Zo lang fietsen door de bossen had ik eigenlijk nog nooit gedaan in in eigen land. Er is een mooie afwisseling tussen loof- en dennenbossen. Jammer genoeg was het ook al een tijdje geleden sinds ik nog zoveel hoogtemeters moest overwinnen, dus op sommige momenten had ik het wel lastig. Het steilste stuk wordt in elk geval beloond met een prachtig zicht op het meer. Ik moest natuurlijk mijn drone uithalen om eens wat dichter te vliegen! Dat stuk is in elk geval het hoogtepunt van de fietsroute.

De Hoge Kempen Limburg

Als minder getrainde, maar te enthousiaste fietser had ik natuurlijk in het begin een beetje te snel naar boven gereden. De laatste kilometers waren er daardoor teveel aan. Jammer genoeg kon ik daardoor minder genieten van de laatste stukken. Als je in hetzelfde schuitje zit als ik zou ik deze fietsroute niet links laten liggen, maar wel een beetje beter doseren. Want al die mooie bossen zijn nog mooier als je nog comfortabel op je fiets zit.

Het blotevoetenpad (YouTube-filmpje) in Zutendaal hebben we niet gedaan tijdens de fietstocht zelf, maar we zijn een dag later met de auto teruggekeerd aangezien onze B&B vlakbij lag. Het is in elk geval een aanrader. Het pad is 3 km lang en je doet er maximum anderhalf uur over. Ideaal om met kinderen te doen, maar zeker ook leuk voor volwassenen.

Hoge Kempen Fietsroute

Conclusie

Wil jij eens echt door de bossen fietsen en genieten van een uitzicht op een prachtig meer? Dan is de Hoge Kempen fietsroute zeker een goede optie. Wees er wel van bewust dat er toch heel wat hoogtemeters moeten overwonnen worden, maar laat dat je niet tegenhouden!

Tip: Zoek je een goed verblijf in de buurt? Dan is B&B Gellick een goed alternatief. Deze B&B beschikt over een eigen wijngaard en uit eigen ondervinding kan ik zeggen dat hun wijn zeer lekker is! De gastvrouw is niet alleen zeer vriendelijk, ze kan ook nog heel hemels eten maken.

Hoge Kempen Fietsroute
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!