De Poolse Sahara

ReizenReizen

In de zomer van 2017 was ik op reis in het zuiden van Polen om het Tatragebergte te verkennen. Van Krakau hadden we dus enkel de luchthaven gezien omdat we vooral wat avontuur wilden beleven in de natuur. Op slechts 2 uur rijden van Krakau kom je in het (toch relatief onbekende) middelgebergte dat op de grens van Polen en Slowakije ligt. We hadden toen nog geen intentie om een woestijn in Polen te bezoeken.

Tatra - Tatragebergte - Polen - Reizen - Hiken - Wandelen - Natuur
Kleine impressie van het Tatragebergte

Na een paar fikse wandelingen en een storm aan de top van de Giewont hadden we even nood aan iets rustigers. Blijkbaar hebben ook veel Polen de laatste 10 dagen van juli verlof, en het Tatragebergte blijkt een zeer populaire vakantiebestemming te zijn voor de gemiddelde Pool. Daardoor waren er soms  te veel mensen om nog 100% te kunnen genieten van de natuur en uitzichten. Waarschijnlijk is dit wel beter tijdens andere periodes.

Na de douche op de Giewont besloten we dan maar om terug richting Krakau te gaan en wat kleinere natuurparken te bezoeken. Tijdens ons opzoekwerk naar leuke plekjes lazen we plots iets over de Błędów woestijn. “Een woestijn in Polen? Daar gaan we sowieso naartoe!”

 de Błędów woestijn - natuur - wandelen - hiken - woestijn
de Błędów woestijn

De Błędów woestijn is de grootste massa zand van Centraal-Europa (de kusten niet meegerekend uiteraard). Het zand is daar duizenden jaren geleden terecht gekomen door een gletsjer. Uiteindelijk bleef dit geen woestijn maar werd het een bos, maar door ontbossingen zakte de grondwaterstand zo dramatisch dat er lange tijd niets kon groeien. Na verloop van tijd heeft de grondwaterstand zich uiteindelijk weer kunnen herstellen, en werd alles dus terug bos. In 2013 begon het Poolse natuurbeheer een stuk van 32 km² terug vrij te maken (het woestijngebied was ooit 150 km² groot) en zo ontstond een kleine “woestijn” die nu kan bezocht worden.

Woestijn - Zand - Natuur - Bos - Polen - Hiken - Wandelen
Het moeten niet altijd bossen of bergen zijn

Op de parking kijk je vanuit de hoogte uit op de woestijn. Het is een vreemd zicht om middenin een bos een gigantische kale plek te zien (de woestijn bestaat eigenlijk uit 2 stukken, dus ik keek nog maar op de ene helft uit). Toen ik er was waren ze nog volop bezig met het aanleggen van wandelpaden. Onze keuze was dus vrij beperkt en een simpele luswandeling zat er toen zelfs nog niet in. Ik heb even research gedaan en gezien dat er momenteel al heel wat paden zijn bijgekomen. Luswandelingen zijn tegenwoordig perfect te doen.

Paden in en rond de woestijn

Je kan wandelen in de woestijn en in de bossen eromheen. Er is weinig hoogteverschil maar het zand kan het wandelen wat moeilijker maken. Hier en daar staan wat overdekte picknickhutjes en bankjes, maar veel volk hebben we die dag niet gezien (het weer was ook wisselvallig, zeker voor een woestijn). Alles staat goed aangeduid en je komt regelmatig een groot bord tegen met de routes op. 

Wat ik mij vooral herinner van de wandeling is dat je goed kon zien hoe het bos de woestijn terug aan het innemen was. Aan de overgang tussen woestijn en dennenbos groeien veel kleine dennenboompjes. Als die boompjes al wat ouder zijn, zie je dat de grond onder die dennen al veel vruchtbaarder is. Zonder menselijke interventie is het maar een kwestie van tijd voordat alles terug in bos zou veranderden. 

dennen - bos - woestijn - zand - natuur - wandelen - hiken - Polen
Aan de rand

Als je naar het zuiden van Polen gaat is een bezoek aan de Błędów woestijn zeker een aanrader. Het is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Krakau, dat slechts 50 km van de woestijn ligt. Het Tatragebergte is zeker ook de moeite om te bezoeken, maar niet tijdens de tweede helft van juli. Een ander pluspunt is dat Polen een interessante bestemming is als je reisbudget eerder beperkt is

Ben je zelf ook een fervent wandelaar? Dan zal deze post over drie mooie wandelingen in de Ardennen je misschien ook interesseren.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!