De wandeling naar Pico do Facho in Machico – Madeira (Portugal)

Reizen

Vlak bij de stad Machico op Madeira vind je Pico do Facho. Dit klein bergje heeft een interessante geschiedenis en kan beklommen worden voor een mooi uitzicht op Machico en de nabijgelegen luchthaven. De wandeling naar Pico do Facho is geen lange hike maar toch ook niet te onderschatten. In dit artikel kom je alles te weten!

Wandeling Pico do Facho

Pico do Facho

Pico do Facho is met z’n kleine 295 meter hoogte zeker niet het hoogste punt van Madeira. De naam van de berg is afgeleid van het Portugese woord “facho”, dat “fakkel” betekent. In vroegere tijden werd op de top van de berg een vuur ontstoken om piratenschepen te signaleren.

Vanaf de top van Pico do Facho heb je een mooi zicht op de kustlijn en de luchthaven.
Pico do Facho is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers. De berg is een geweldige plek om te genieten van de schoonheid rond Machico.

Wandeling Pico do Facho

De wandeling naar Pico do Facho

Mijn route begint in het centrum van Machico. Er is geen volledig aangeduide route, maar het grootste deel volg je de trail running route van 4 km. Hiervan staan er wel bordjes langs de route. Hou rekening met een grote 300 hoogtemeters. Hieronder de Komootembed van de volledige route zoals ik ze deed.

Eerst wandel je richting en langs het zandstrand, maar al snel begin je te stijgen. Eerst nog tussen de huizen, maar je draait wat later af richting de kust. Op dat stuk krijg je een mooi uitzicht op het schiereiland Ponta de São Lourenço, maar daar begint het ook serieus te stijgen.

Je draait naar links weg van de zee en wandelt zo via de kam naar de top van Pico do Facho. Het enige spijtige hier is dat er heel wat masten staan op de berg. Als je eenmaal aan de top bent merk je dat de top eigenlijk ook gewoon bereikbaar is met de wagen (maar op die manier mist het toch wat zijn charme. Niet?).

Wandeling Pico do Facho

Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht op Machico en het indrukwekkendste is dan nog het uitzicht op de luchthaven. Je ziet de vliegtuigen opstijgen vanaf de luchthaven en zich direct wegdraaien van Machico. Heel mooi en eigenlijk ook onvergetelijk.

De eerste start- en landingsbaan van de luchthaven van Madeira was 1700 meter lang. In het jaar 2000 werd er een nieuwe baan aangelegd die 2781 meter lang is en voor een groot deel op grote betonpalen rust.

Wandeling Pico do Facho

Daarna zal je voornamelijk afdalen tot je opnieuw in het centrum van Machico bent. Reken toch snel 2 uur voor deze volledige wandeling naar Pico do Facho en terug.

Conclusie

Wie wat tijd spendeert in Machico en een goede conditie heeft kan deze wandeling naar Pico do Facho opschrijven op de to-do lijst. Minder zin in wandelen? Je geraakt er ook met de wagen!

Interesse in meer Madeira? Onze partner Reisroutes heeft een volledige roadtrip van 10 dagen uitgewerkt. Neem gerust een kijkje!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!