Wandeling naar het fort sv Andrija aan de Baai van Kotor – Montenegro

Reizen

De Baai van Kotor is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Montenegro. De meeste komen er niet echt om te hiken, maar als je er toch zin zou in hebben als je er bent, kan je op verschillende manieren hiken naar het fort sv Andrija om te genieten van het prachtige uitzicht op de Baai van Kotor. Op welke manieren je deze wandeling aan de Baai van Kotor kan maken leg ik uitvoerig uit in dit artikel!

Baai van Kotor

Deze charmante baai in het zuidwesten van Montenegro heeft haar neem gekregen door de stad Kotor die aan de baai licht. Kotor is de grootste stad aan de baai maar er liggen nog verschillende pittoreske stadjes aan het water, maar ook kerken en kloosters waaronder de kerk van Madonna dello Scalpello waar je enkel met een boot bij kunt.

De baai is opmerkelijk om zijn glinsterende wateren en schitterende bergachtige landschap. De omgeving van de baai heeft talloze rotsachtige eilanden, pittoreske vissersdorpjes en kronkelige baaien die de reizigers steeds opnieuw verbluffen.

Er wonen ongeveer 30.000 mensen aan de baai en ieder jaar komen er heel wat toeristen genieten van het aangename klimaat. De baai is UNESCO beschermd vanwege de hoge culturele waarde die is ontstaan door diverse bezettingen van verschillende landen door de eeuwen heen.

Wandeling aan de Baai van Kotor

Het fort sv Andrija

Het fort van St. Andrija, ook wel bekend als Fort Vrmac, is een historisch monument gelegen aan de westelijke ingang van de Baai van Kotor. Het werd gebouwd in de 19e eeuw tijdens de Oostenrijks-Hongaarse heerschappij over Montenegro, met als doel om de Baai van Kotor te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen vanaf de zee.

Het fort is gebouwd op een heuvel die uitkijkt over de Baai van Kotor en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Het fort is opgebouwd uit massieve steenblokken en heeft een indrukwekkende architectuur. In het fort zijn nu alleen nog ruïnes te vinden, maar het is mogelijk om tot het fort te hiken en te genieten van het adembenemende uitzicht op de baai en de omliggende bergen.

Wandeling aan de Baai van Kotor

Wandeling naar het fort sv Andrija aan de Baai van Kotor

Het fort (dat eerder een ruïne is) ligt ten noordoosten van Perast, op de berg. Je kan op volgende manieren wandelen naar het fort.

Langs Ubalac en eindigen in Perast

Ik deed de wandeling naar het fort sv Andrija op deze manier. Op het Wegje richting Ubalac kan je je laten afzetten waar de asfaltweg overgaat in 4×4 weg. Wij konden nog wat verder rijden aangezien we ons verplaatsten met een Lada Niva. In principe kan je met iedere wagen tot in Ubalac rijden maar voor iemand uit de Lage Landen is dit niet echt comfortabel te noemen.

Je wandelt dus eerst over de 4×4 weg. Je krijgt al direct een schitterend uitzicht over de Baai van Kotor. Eénmaal in Ubalac veranderd de weg in een bergpad en het uitzicht over de baai veranderd naar een uitzicht op de bergen aan de andere kant.

Wandeling aan de Baai van Kotor

Al snel zie je het fort sv Andrija en dat is dan ook letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de wandeling. Je ziet de volledige baai van bovenaf en aan de linkerkant zie je Kotor met eventueel een cruiseschip erbij. Werkelijk onvergetelijk!

Daarna begint de toch wel vrij lange afdaling naar Perast. Het juiste pad vinden kan even duren en voor de volledige van de afdaling is het pad redelijk begroeid. De afdaling is niet steil maar voornamelijk zigzag. Beneden kom je onmiddellijk aan in Perast waar je een taxi kan terug nemen naar je wagen, of in mijn geval stond mijn vriendin mij op te wachten met onze wagen.

Zie de Komootembed hieronder met de route en bijkomende info. De route staat aangeduid met een rode bol met witte stip erin. Verder staan er ook nog rode strepen en dergelijke om de route te verduidelijken.

Heen en terug langs Ubalac

Bij deze versie de wandeling naar het fort sv Andrija neem je de afdaling naar Perast niet, maar keer je terug naar je wagen via dezelfde weg.

Heen terug vanuit Perast

Deze variant is de pittigste. Via het begroeide pad waar ik naar beneden ging ga je naar boven tot aan het fort en je keert terug via hetzelfde pad. Dit betekent dat je 810 hoogtemeters moet stijgen en dalen. Het voordeel is dat je met je wagen geen smalle wegjes moet nemen. Perast heeft genoeg parking.

Wandeling aan de Baai van Kotor

Conclusie

Je kan dus vrij kiezen hoe je deze wandeling aan de Baai van Kotor maakt. Het uitzicht vanaf het fort over de Baai van Kotor is onvergetelijk. Hou er wel rekening mee dat de afdaling naar Perast stevig begroeid is.

Geïnteresseerd in een volledige reisgids over Montenegro? Bekijk deze reisgids eens van onze partner. Je leert er alles over het land en kan een volledige rondreis samenstellen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!