De Bronnenwandeling in de Voerstreek

Reizen

Hoewel de Voerstreek behoort tot het Vlaams grondgebied heeft het toch veel Waalse vibes. De ligging en het landschap heeft daar waarschijnlijk veel mee te maken. Wij deden er een recreatieve wandeling die officieel behoort tot één van de mooiste wandelingen van Vlaanderen. In dit artikel vertel ik je alles over de bekende Bronnenwandeling in de prachtige Voerstreek!

Bronnenwandeling Voerstreek

De Voerstreek

De Voerstreek is een klein gebied in het zuiden van België, gelegen in de provincie Limburg. De streek bestaat uit zes dorpen: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. De Voerstreek is bekend om haar prachtige natuur, met veel bossen, heuvels en rivieren. De streek is ook een belangrijke wijnbouwregio. De Voerstreek is een populaire toeristische bestemming, en er zijn veel mogelijkheden om te wandelen, fietsen, mountainbiken, kanoën, vissen en golfen. De Voerstreek is ook een goede plek om te ontspannen en te genieten van de rust en de natuur. Hieronder enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Voerstreek:

  • Het Voerdal: Het Voerdal is een prachtig dal met veel bossen, heuvels en rivieren. Het is een populaire plek om te wandelen, fietsen en mountainbiken.
  • De Voerwijngaarden: De Voerstreek is een belangrijke wijnbouwregio. Er zijn veel wijngaarden in de streek, en er zijn veel mogelijkheden om wijn te proeven.
  • De Voerkastelen: Er zijn een aantal kastelen in de Voerstreek, waaronder het kasteel van ‘s-Gravenvoeren en het kasteel van Moelingen.
  • Het Voermuseum: Het Voermuseum is een museum over de geschiedenis en cultuur van de Voerstreek.

De Voerstreek is een prachtige en veelzijdige streek die veel te bieden heeft. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. De streek deed mij ook regelmatig denken aan Heuvelland in West-Vlaanderen. Via deze link kan je enkele leuke wandelingen vinden in Heuvelland en de volledige Westhoek.

Bronnenwandeling Voerstreek

De Bronnenwandeling in de Voerstreek

Deze beroemde Vlaamse wandeling is ongeveer 8,5 km lang met 200 hoogtemeters. Starten kan je in het centrum van Sint-Martens-Voeren maar dat kan eigenlijk vanaf alle plaatsen langs de route waar je auto kan staan. Zie Komootembed hieronder voor de volledige route.

De bronnenwandeling kan ook gevolgd worden via knooppunten:
54 (St. Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren) – 67 – 66 – 65 – 64 – 63 – 62 – 61 – 60 -57 – 56 – 55 – 47 – 91 – 48 – 54

De route brengt je door verschillende bossen, heuvels en valleien van de Voerstreek. Zo bezoek je o.a. het Broekbos en de Veursvallei. Mooie stukken bos wisselen af met prachtige uitzichten in een dunbevolkte regio. Tijdens deze wandeling kom je ook enkele mooie waterstromen en bronnen tegen (vandaar de naam). Je verstaat direct waarom deze wandeling één van de mooiste wandelingen van Vlaanderen wordt genoemd.

Bronnenwandeling Voerstreek

Verder kom je ook nog het onmisbare spoorwegviaduct van Sint-Martens-Voeren tegen. Dit viaduct is 250 meter lang en werd door de Duitsers gebouwd tijdens WOI. Tegenwoordig rijden er nog steeds treinen over dit gigantische bouwwerk.

Hou je van Forel? Het kasteel De Commanderie ligt naast een forellenkwekerij die je kan bezoeken. Daarbij hoort een restaurant waar je allerlei gerechten met forel kan eten (en pannenkoeken). Het is een aanrader om hier eens te stoppen. Wandel na het eten zeker eens door de kwekerij zelf. De kwekerij lijkt eerder op een park die ook toegankelijk is voor de bezoekers.

Bronnenwandeling Voerstreek

Conclusie

De Bronnenwandeling in de Voerstreek wordt niet voor niks één van de mooiste wandelingen van Vlaanderen genoemd. Tijdens deze wandeling kan je genieten van een prachtige omgeving en volledig tot rust komen. De honger kan gestild worden met vers gekweekte forel van de forellenkwekerij. Veel plezier!

Zoek je nog meer wandelingen in België? Wij schreven een blog over de mooiste wandelingen in België. Geniet ervan!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!