Wandeling door de olijfboomgaarden bij Stari Bar – Montenegro

Reizen

In de omgeving rond de moderne stad Bar zijn er enkele gebieden met olijfboomgaarden. In Bar zelf zal je ze niet vinden, maar vanuit de prachtige Camping Bartula kan je een korte en aangeduide wandeling maken naar Stari Bar (Oude Bar – de oude stad). Wil je meer weten over deze wandeling door de olijfboomgaarden bij Stari Bar? Lees gewoon verder!

Camping Bartula

Camping Bartula is zeer gezellige camping tussen de olijfbomen. Je kan er enkel met de tent kamperen, maar er staan ook enkele glampingtenten die kunnen gehuurd worden. Het sanitair is netjes. De eigenaar is een zeer vriendelijke gastheer die avondeten en ontbijt kan voorzien. Verder maakt hij zijn eigen wijn, honing, confituur, enz. De rode wijn viel enorm in de smaak bij de schrijver van dit artikel!

Vlakbij kan je afdalen naar de rivier om te zwemmen of om gewoon eventjes je voeten in het water te steken. Verder begint de wandeling die hieronder wordt omschreven ook vanaf Camping Bartula. Het smal padje loopt eigenlijk door de camping, maar is voor iedereen toegankelijk.

Camping Bartula

Stari Bar

Stari bar wil letterlijk oude Bar zeggen. In 1979 werd de stad bijna volledig verlaten door een aardbeving en werd de nieuwe stad Bar opgericht aan de kust. Bar is momenteel een zeer toeristische en drukke stad. De oude stad wordt tegenwoordig voornamelijk bezocht voor de ruïnes en de leuke straatjes.

De straat langs het oude fort is the place to be voor een hapje en een drankje. Iets verder naar boven kom je dan aan het fort en de vele ruïnes. Eén volledige dag uitpikken voor deze stad te bezoeken lijkt me wel veel, maar het is zeker een leuk tussendoortje.

Wandeling door de olijfboomgaarden

De wandeling door de olijfboomgaarden

Deze korte wandeling door de olijfboomgaarden begint dus aan Camping Bartula en is 2,8 km lang. Dan kom je uit aan het oude fort van Stari Bar. Hiervoor moeten er 130 hoogtemeters overwonnen worden. De route staat aangeduid met een rode bol met witte stip in het midden. Zie de komootembed hieronder:

De wandeling begint vanaf Camping Bartula op een smal pad waar er begin juni heel wat bloemen bloeiden. Je ziet dan al heel wat imposante olijfbomen staan, maar ik weet niet of die ook geoogst worden. Je blijft even wandelen op het smal padje tot je de brug oversteekt. Vanaf daar wandel je op een breed 4×4 pad.

Wandeling door de olijfboomgaarden

Het 4×4 pad is dan ook de plaats waar de olijfboomgaarden zich bevinden. Alle bomen zijn imposante exemplaren en bij sommige staan er borden met hun leeftijd. We kwamen er een paar tegen die meer van 400 jaar oud zijn! De stammen van deze oude bomen lijken volledig kapot te zijn, maar dit is de normale groei van olijfbomen.

Wandeling door de olijfboomgaarden

Als je aan een andere brug komt, ben je kort even tussen enkele huizen. Daarna begint er een stevige klim die ook de meeste hoogtemeters maakt van deze wandeling. Het reliëf op de komootembed is op het einde wel wat steiler dan aangegeven. Het pad is ook voor een groot deel overgroeid en dat helpt natuurlijk ook niet. Uiteindelijk en is wel mooi stuk met aan de ene kant een zicht op het fort en aan de andere kant een mooi zicht op de vallei. Als je boven bent arriveer je in Stari Bar.

Wandeling door de olijfboomgaarden

Wij deden deze wandeling ‘s morgens vroeg met het idee om dan te ontbijten in Stari Bar en ook om de hitte voor te zijn. Er zijn enkele restaurants waar je kan ontbijten. Daarna namen we de taxi terug naar Camping Bartula. Net buiten de muren is er een taxistopplaats, maar als er geen taxi’s staan moet je nog even verder afdalen. Hier vonden we een paar taxi’s.

Conclusie

Deze korte, maar aangename wandeling door de olijfboomgaarden bij Stari Bar is een leuk tussendoortje en ideaal om ‘s morgens te doen als je verblijft op Camping Bartula. Hoe je terugkeert kan je zelf kiezen: taxi of benen. Een uitdaging is het zeker niet maar ik beloof dat je het ook nooit zal vergeten!

Geïnteresseerd in een volledige reisgids over Montenegro? Bekijk deze reisgids eens van onze partner. Je leert er alles over het land en kan een volledige rondreis samenstellen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!