Mountainbiken nabij Durmitor – Montenegro

Reizen

Het nationaal park Durmitor ligt in het Noordwesten van Montenegro. Vanuit de stad Zabljak heb je een prachtig uitzicht op het gebergte. Vanuit Zabljak deden we een toegankelijke mountainbiketocht nabij Durmitor waarbij we een prachtig zicht kregen op Durmitor, maar ook nog veel meer!

Durmitor, Tara-brug en Zabljak

Durmitor is één van de ongerepste natuurgebieden van Europa en is bekend voor de spitse bergtoppen. In het gebergte liggen er verschillende bergmeren verborgen die het heldere water bevatten waar ik toch verwonderd van bleef. Het nationaal park volgt ook de rivier Tara met de beroemde Tara-brug waar je verschillende ziplines kan doen. De brug staat 172 meter boven het water van de rivier. Dit zorgt voor een indrukwekkend beeld.

Tara brug
Zicht vanaf de Tara-brug

In Durmitor leven bedreigde diersoorten zoals de grijze wolf en de bruine beer. Er leven ook enkele zeldzame planten waarvan er enkele zelfs alleen daar voorkomen. Het grootste deel van het bergmassief is enkel te voet bereikbaar. De meeste activiteiten zijn aan de rivier of net voor de bergen.

Zabljak telt ongeveer 3600 inwoners en ligt op 1452 meter hoogte. Daarmee is het de hoogst gelegen gemeente van heel Montenegro. Zabljak ligt aan de voet van het Durmitor gebergte en is zo omringd door 18 bergtoppen van meer dan 2200 meter hoog. Uiteraard kan er in de winter sneeuw liggen in Zabljak.

Dit gebied is niet te vergelijken met het warme klimaat aan de kust van Montenegro. Op deze hoogte lijkt Montenegro heel gelijkaardig aan de Alpen. In de zomer temperaturen tussen 10 en 20 graden. Meestal wordt het er niet warmer dan 25 graden. Regen is niet ongewoon.

Mountainbiken nabij Durmitor

Mountainbiken nabij Durmitor

We huurden onze e-mountainbikes in Zabljak. Hier kan je in elk geval aan fietsen raken. Wij namen e-mountainbikes omdat we geen rasechte fietsers of mountainbikers zijn. Om de route te volgen gebruikten we deze handige smartphonehouder:

We volgden vanuit Zabljak een route van ongeveer 53 km waarbij er 1000 hoogtemeters moeten overwonnen worden. Zie de Komootembed hieronder voor de volledige route. Er zijn geen aanduidingen langs de weg.

Deze route nabij Durmitor brengt je het eerste deel voornamelijk door de bossen. Geen smalle paden maar voornamelijk 4×4 wegen of kleine asfaltweggetjes. Een paar keer met enkele stevige klimmetjes. Één stevige klim was na een korte bocht op een slechte 4×4 weg. Geen probleem uiteraard voor een e-mountainbike! Bedenk wel dat je misschien even een kleine omheining moet wegdoen om door te kunnen. Deze dienen om het vee te behouden dus altijd het draadje terugzetten!

Mountainbiken nabij Durmitor

Ongeveer halverwege de route kom je aan een bredere weg. Je slaat in naar links om naar een mooi meer te gaan. Een ideale stopplaats voor de lunch. Er is trouwens een restaurant aan het meer.

Mountainbiken nabij Durmitor

Na de lunch zijn er bijna geen 4×4 wegen maar maar buiten twee uitzonderingen enkel asfaltwegen. Dit lijkt saai tot je ineens de gigantische bergen van Durmitor voor je ziet opdoemen. Je komt alsmaar dichter en ondertussen passeer je ook nog twee mooie meren. Hier worden de bossen trouwens verwisseld voor een open grasvlakte die eerder aan Ierland doet denken. Heel speciaal!

Via een laatste klein bosje kom je terug uit in Zabljak. Dit is dan het einde van een mooie en veelzijdig rit.

Als je wat verkeerd rijdt kan je wel eens in de tuin van een boer terechtkomen. Geen paniek. De locals zijn zeer vriendelijk en zullen eventueel een poortje voor je opendoen.

Conclusie

Wie wil er na dit te lezen nu ook niet mountainbiken nabij Durmitor? Het was een geweldige rit, maar als je smalle avontuurlijke paden zoekt zal ik je moeten teleurstellen. Deze tocht belooft wel enkele prachtige uitzichten en mooie meren!

Geïnteresseerd in een volledige reisgids over Montenegro? Bekijk deze reisgids eens van onze partner. Je leert er alles over het land en kan een volledige rondreis samenstellen.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!