Wandeling in de heuvels bij Freiburg – Zwarte Woud (Duitsland)

Reizen

Aan de westelijke rand van het zuiden van het Zwarte Woud ligt de stad Freiburg. Het is de grootste stad in het Zwarte Woud en trekt door z’n ligging in een wijngebied heel wat bezoekers aan. De stad is omringd door groene heuvels waarvan ik er een paar heb verkend voor jullie. Doe jij graag een citytrip maar een sportievere natuurwandeling schrikt je ook niet af? Dan is deze wandeling in de heuvels bij Freiburg misschien perfect voor jou!

Freiburg

Freiburg im Brasgau telt ongeveer 230.000 inwoners en is 153 km² groot. De stad is een universiteitsstad en wordt beschouwd als de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het klimaat is er vrij mild waardoor de regio ideaal is voor de wijnbouw. Toch ontstaat de grootste werkgelegenheid door de aanwezigheid van de Universiteit.

Rond 1091 werd de stad opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad volledig vernielt. Daarna besloot men de stad weer volledig op te bouwen in de originele oude stijl. Daardoor zijn de gebouwen klassiek, maar toch in zeer goede staat. Een goed voorbeeld is de Gotische kerk “Freiburger Munster” die meer dan 100 meter hoog is.

Freiburg

Wandeling in heuvels bij Freiburg

Deze wandeling in de heuvels bij Freiburg is iets meer dan 9 km lang. Daarbij moeten er ongeveer 250 hoogtemeters overwonnen worden. De hoogtemeters op de Komootembed hieronder kloppen dus niet. De hoogtemeter van Forerunner 945 liet na een paar jaar zijn hoofd hangen.

Parkeren deden we in de Schwabentorgarage aangezien deze centraal ligt tussen het centrum van de stad en het begin van de wandeling. De wandeling begint aan de voet van de heuvel en al heel snel gaat het steil omhoog. Er zijn heel veel paadjes in deze heuvels dus de route wordt best goed in de gaten gehouden. Er staat geen aanduiding dus je moet werken met Komoot of een andere vorm van GPS.

Wandeling in heuvels bij Freiburg

Als het eerste en steile stuk erop zit brengt de route je naar de uitkijktoren Ludwigshöhe. Op de toren krijg je een prachtig zicht over Freiburg en dit is dan ook het hoogtepunt van deze wandeling. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer vrij druk kan zijn aan het uitkijkpunt.

Wandeling in heuvels bij Freiburg

De route brengt je daarna aan de top van de Schlossberg. Er staat een kruis maar een uitzicht krijg je er niet omdat je tussen de bomen staat. Daarna brengt de route je via bredere paden richting naar Sankt Ottilien. Dit is een oude en goed bewaarde kapel waar er tegenwoordig ook een restaurant bij hoort. Via het brede pad wandel je dan naar beneden tot aan de rivier de Dreisam. Deze mooie rivier kan je dan blijven volgen tot je in het centrum van Freiburg bent voor een leuke citytrip.

Wandeling in heuvels bij Freiburg

De heuvels waar deze wandeling door gaat zijn zo goed als volledig bebost. Dat maakt het een leuk contrast met het bezoek aan de stad waar het natuurlijk een pak drukker is.

Tot slot

Deze wandeling in de heuvels bij Freiburg is een aangename wandeling voor mensen die de stad willen combineren met wat natuur en rust. De uitkijktoren is het hoogtepunt van de wandeling, maar er is ook veel groen om van te genieten. Als je goed kan plannen kan je middageten bij Sankt Ottilien.

Kooptip: wil jij nog veel meer van het Zwarte Woud ontdekken? Dan kan deze reisgids misschien interessant zijn voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!