Stadswandeling door Antwerpen

Stadswandeling door Antwerpen
Reizen

Antwerpen, de stad waar ik heb gestudeerd, tussendoor ging feesten en vandaag de dag ook werk. Je kan dus zeggen dat ik een ’local’ ben. Maar vandaag ga ik de stad Antwerpen door de ogen van een toerist bekijken. Hiervoor heb ik de ‘Antwerpen citygids’ van Reisroutes bij de hand. Als fervent wandelaar herontdek ik de stad via een stadswandeling door Antwerpen: de haven en het centrum’, een rondwandeling van 7,4 km.


Locatie: België, Antwerpen

Afstand: 7,4 km

Vertrek- en eindpunt: Centraal Station van Antwerpen

Bewegwijzering: Geen


Stadswandeling door Antwerpen – Routebeschrijving & bezienswaardigheden

Parkeren in Antwerpen

De wandeling start aan het Centraal Station van Antwerpen, een van de mooiste stations in de wereld. Voor de treinreizigers is dit een ideaal startpunt. Zelf rij ik met de auto naar de P+R in Linkeroever. Dit is goedkoper dan parkeren in het centrum van de stad, € 1 voor een volledige dag. Aan de P+R neem ik de tram naar het centrum. Er zijn meerdere P+R langs de ring, bekijk het op de website slimnaarantwerpen.be. Je kan ook direct parkeren in het centrum: de parking Rijnkaai is slechts € 6 voor een dag. Start de wandeling dan aan het MAS i.p.v. het Centraal Station

Het Centraal Station en de Meir

Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen is een van de mooiste en meest indrukwekkende treinstations in Europa. Het station werd gebouwd tussen 1895 en 1905 door de Belgische architect Louis Delacenserie. Vooral de ingang is indrukwekkend (aan het Koningin Astridplein). Alles is hier rijkelijk versierd met marmer, brons en smeedijzeren details. Dit is een ideaal startpunt van de stadswandeling door Antwerpen: een mooie toeristische bezienswaardigheid én praktisch. 

De Meir

We wandelen de bekendste winkelstraat van Antwerpen door, de Meir. De vele winkelketens ga ik niet binnen, wel enkele architecturale bezienswaardigheden:

 • De Stadsfeestzaal
 • Paleis op de Meir
 • De Sint-Jacobskerk

Hendrik Consienceplein

Dit stuk van de route – van de Meir langs het Hendrik Consienceplein – deed ik vroeger dagelijks naar het unief. En nooit ben ik toen een kijkje gaan nemen in één van de prachtige 19e eeuwse gebouwen aan het Hendrik Consienceplein.

Het Hendrik Conscienceplein is genoemd naar – tromgeroffel … – Hendrik Conscience, een beroemde Vlaamse schrijver. In het midden van het plein staat een standbeeld van deze heer.

Nottebohmzaal – Hendrik Conscience erfgoedbibliotheek

Een bibliotheek of de setting van Harry Potter? Het zou zomaar eens kunnen. De zaal – of eerder zaaltje, want groot is het niet – in neogotische stijl, dateert uit de late 19e eeuw en is vernoemd naar Fritz Nottebohm, de schenker van de bibliotheek. Nieuwsgierigen kunnen de Nottebohmzaal op eigen houtje ontdekken van woensdag t/m zondag. Tickets kosten €8.

De Sint-Carolus Borromeuskerk

De Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein is gebouwd in 1621, uit de barok stijlperiode. Op de gevel staat een groot wapenschild van de jezuïetenorde, die de kerk heeft gesticht. De kerk is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren. Ik geneer me dat ik als student interieurarchitect jarenlang deze kerk passeerde en pas nu, 9 jaar later, een stapje binnen zet. Het is een indrukwekkend interieur met verschillende altaarstukken, beeldhouwwerken en fresco’s.

Blijkbaar is hier elke zondag om 11u30 een eucharistieviering met live muziek. Die kan je gratis bijwonen.

Het Eilandje

We wandelen verder naar het eilandje, met als herkenningspunt het MAS (dat hoge rode gebouw met die vreemde ramen 😉 ). Het Eilandje was oorspronkelijk een belangrijke havenbuurt. Na de sluiting van de dokken vele jaren geleden veranderde de buurt in een verwaarloosd en verlaten gebied. Vanaf de 20e eeuw is er heel wat ontwikkeld en gerenoveerd om de oude havenbuurt nieuw leven in te blazen. Nu kennen we het Eilandje als een moderne, hippe buurt met heel wat restaurants en clubs. Enkele bezienswaardigheden op het Eilandje zijn:

 • Het MAS (Museum aan de Stroom): Een modern museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Antwerpen en de Schelde. Het hoogtepunt van het museum is het dakterras. Je kan gratis de roltrap (of lift) de 10 verdiepen naar boven gaan naar het dakterras. Hier heb je een zicht op de Stad Antwerpen.
 • Het Red Star Line Museum: het museum belicht de geschiedenis van de Red Star Line, de rederij die tussen 1873 en 1943 meer dan twee miljoen migranten naar Amerika vervoerde.
 • Felix Pakhuis: dit pakhuis was vroeger een opslagplaats voor koffie, hop, graan, kaas, wijn en tabak. Een leuk weetje: door al dat eten was er toen een enorme muizenplaag. Gif was er nog niet in die tijd, dus werden er katten ingezet.En om te voorkomen dat men steeds de deur open en dicht moest doen, werden er in de stalen deuren ronde gaten gemaakt. Eigenlijk zijn de kattenluikjes hier dus uitgevonden? Vandaag de dag zijn dit nog steeds dezelfde deuren en kan je de ‘kattenluikjes’ nog zien.
 • Het Havenhuis: Een architecturaal hoogstandje van de Architect Zaha Hadid. Het gebouw doet dienst als hoofdkantoor van het Antwerpse Havenbedrijf. Het Havenhuis ligt een heel eindje wandelen van het MAS. Wij bekijken het gebouw daarom vanop een afstandje.

Het Historisch centrum

Het Steen

Vanaf de Jordaenskaai stappen we nu alsmaar rechtdoor tot bij het Steen. De gids van Reisroutes leert me dat dit ook het oudste gebouw is van Antwerpen (uit de 13e eeuw) met dus een lange geschiedenis: een burcht, een gevangenis, een tehuis voor invalide soldaten, een museum.  Het Steen is ook gebruikt als residentie (kasteel) voor verschillende vorsten en edellieden, waaronder de hertogen van Brabant en de Spaanse koning Filips II. Vandaag de dag is het een Visitor center, cruiseterminal en een interactief belevingsparcours; The Antwerp Story.

De Ruien

Ook onder de stad is heel wat te beleven. Bij de Ruien maak je een vreemde, maar boeiende wandeling in het ondergronds gangenstelsel van Antwerpen. Meer info op de website van Experienceantwerpen.be 

De Vlaeykensgang

Aan de oude Koornmarkt, vlakbij de Grote Markt, is een verborgen steegje ‘De Vlaeykensgang’. De Vlaeykensgang dateert uit de 16e eeuw en geeft je een inkijkje in de stad van de middeleeuwen, alsof de tijd heeft stilgestaan. Net door dit pittoreske karakter is het vandaag een populaire setting voor die Instagram foto. Ook zijn er tal van restaurants waar je verfijnd kan eten zoals bij Sir Anthony van Dyck en ‘t Hofke. Zelf raad ik het grillrestaurant ‘Estro Armanico’ aan in de kelder van de Vlaeykensgang.

Op de terugweg naar het Centraal station nemen me nog enkele bezienswaardigheden mee:

 • De Grote Markt met het stadhuis
 • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal 
 • De Handelsbeurs

Tip: Na deze wandeling hebben wij wel zin in een drankje. Luddites Books & Wine in het centrum is een boekenwinkel én wijnbar in één. Een perfecte combi vinden wij. En dan heb ik het nog niet over de charmante inrichting en het toch wel uitzonderlijke assortiment literatuur. Na aankoop van een boek, krijg je ook nog eens 50% korting op je wijntje.

Antwerpen Citygids

Wil jij meer ontdekken van Antwerpen? Dan is deze reisgids iets voor jou!

 • 5 volledig uitgewerkte wandelingen, kant-en-klaar, langs alle hoogtepunten van de stad!
 • Verken bekende plekken, maar ook enkele verborgen pareltjes
 • Leuke daguitstappen vanuit Antwerpen
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!