Wandeling op en rond de Feldberg – Zwarte Woud (Duitsland)

Reizen

De Feldberg is met z’n 1493 meter de hoogste berg van het Zwarte Woud. In de winter trekt de berg en de omliggende regio een hele hoop wintersporters aan. In de zomer komen er heel wat hikers genieten van de mooie omgeving en het uitzicht. Wij deden in de zomer een wandeling op en rond de Feldberg met alle hoogtepunten en zonder de skilift naar boven te nemen.

De Feldberg

De Feldberg (1493m) ligt in het hoogste deel van het Zwarte Woud en is ook de hoogste berg van diezelfde regio. Deze berg ligt in de gemeente met dezelfde naam die ongeveer 1850 inwoners rijk is. Tijdens de winter kunnen de wintersporters genieten van zo’n 30 km aan skipistes. Dit maakt het voor veel mensen een dichtere en goedkopere optie dan de Alpen.

Eigenlijk bestaat de Feldberg uit 3 toppen: Feldberg, Seebuck (1449m) en Baldenweger Buck (1460m). Aan de voet van de berg ligt het meer Feldsee dat 97.500 m2 groot is en 32 meter diep. Dit rustgevende meer is ontstaan tijdens het smelten van een gletsjer op het einde van de laatste ijstijd.

De wandeling op de Feldberg

De wandeling op en rond de Feldberg is 15,3 km lang met ongeveer 500 hoogtemeters om te overwinnen (de hoogtemeters op de Komootembed hieronder kloppen niet door een slecht functionerende Garmin-horloge). We parkeerden op een kleine parking aan de hoofdweg, maar er zijn er ook wat dichter aan het skistation. Op die manier kan je deze hike ook wat inkorten. Op de Komootembed hieronder staat de volledige route aangeduid. Indien gewenst kan je vanuit Komoot een GPX downloaden.

Seebuck en Feldberg

Eerst wandel je naar het topje Seebuck op 1449 meter hoogte. Je kan overwegen om de skilift te nemen tot daar aangezien er wel een vrij steil stuk naar boven gaat vlak voor de Seebuck. In elk geval krijg je daar al een eerste uitzichtpunt voorgeschoteld. Als je vanaf dit punt naar het Noord-westen kijkt zie je al het volgende doel: de top van de Feldberg (1493m). Aangezien de twee toppen nog geen 50 hoogtemeters schelen is de zwaartegraad tot de Feldberg dus beperkt. Vanaf de Feldberg krijg je uiteraard ook weer een mooi uitzicht over de omgeving. Dit deel van de wandeling gaat enkel over brede en deels verharde paden in open gebied.

Het is wel zo dat…
de Seebuck en de Feldberg enorm veel bezoekers trekken die heel gemakkelijk tot boven raken met de skilift.
Zeker bij mooi weer kan het dus druk worden. Als je na de Felberg de wandeling blijft volgen is het wel direct veel rustiger!

Wandeling Feldberg

Open terrein en bossen

Eens je de drukke omgeving verlaat worden de paden smaller, maar blijf je wel wandelen in de open ruimte. Onderweg kan je nog een hapje of een drankje nuttigen in Berggasthof & Pension Todtnauer of in de St. Wilhelmer Hütte. Terwijl je de tweede hut passeert wandel je wel weer over een bredere weg. Als je de hut even voorbij bent moet je op een smal pad naar rechts dat je in de bossen brengt.

Wandeling Feldberg

Eénmaal je in de bossen bent, begint het leukste stuk van de wandeling. Hoewel je over het algemeen daalt gaat het toch nog af en toe eens stevig naar boven. De paden zijn ook enkel bestemd voor voetgangers en af en toe kan je niet eens met twee naast elkaar wandelen. Wel vervelend als er op regelmatige basis tegenliggers zijn! Je blijft op deze leuke paden wandelen tot je aankomt aan de Feldsee.

Wandeling Feldberg

De Feldsee en het einde

Mijn persoonlijk hoogtepunt van deze wandeling op de Feldberg is het moment dat je aankomt aan de Feldsee. Aangezien de Feldsee toch vrij dicht bij het skistation ligt kan het ook vrij druk zijn aan de Feldsee, maar niet van hetzelfde niveau van de Seebuck en Feldberg. De Feldsee is een zeer rustgevend meer en dat is duidelijk aan de reactie van de mensen die komen kijken. Wijzelf zijn hier ook langer gebleven dan aan de uitzichtpunten boven.

Feldsee

Na de Feldsee komt er nog een steil stuk naar boven tot je terug aan het skistation bent. Daarmee eindigt deze veelzijdige en mooie wandeling op de Feldberg.

Conclusie

Deze wandeling op de Feldberg is een mooie en veelzijdige wandeling op de bekendste en hoogste berg van het Zwarte Woud. Tijdens de zomer kan het er wel heel druk worden, maar laat je dat niet tegenhouden om te genieten van de uitzichten, open velden, diepe bossen en het prachtige meer!

Kooptip: wil jij nog veel meer van het Zwarte Woud ontdekken? Dan kan deze reisgids misschien interessant zijn voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!