De Seven Hanging Valleys Trail in de Algarve

The Seven Hanging Valley Trail, Protugal, Algarve, Add-active
Reizen

“Wandel over de kliffen van de zonovergoten Algarve in Portugal langs rotsachtige inhammen, zandstranden en adembenemende uitzichten over de oceaan.” Zo staat de Seven Hanging Valleys trail beschreven in het boek ‘HIKE: De 125 mooiste wandelroutes ter wereld’ Dus vertrok ik richting de Algarve in Portugal om dit met mijn eigen ogen te zien.


Locatie: Algarve, Portugal

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Afstand: 6 km (enkel)

Hoogteverschil: 490 m

Parking: Praia da Marinha

Bewegwijzering: Gele en rode streep


Over de Seven Hanging Valleys 

Voor duizenden jaren heeft de wind en het water deze kustlijn vormgegeven tot okerkleurige kliffen, rotsen, bogen en zinkgaten. Ook wel de ‘hangende valleiengenoemd. Deze zijn onderbroken door natuurlijke haventjes en stranden. Idyllischer als dit kan het niet worden.

Tijdens de Seven Hanging Valleys trail wandel je over deze ‘hangende valleien’. Het is een kort alternatief op de bekende Fishermen’s Trail, een meerdaagse trektocht langs de westkust van de Algarve. 

Waar is het startpunt van de Seven Hanging Valleys Trail?

Wij starten de trail aan Praia da Marinha en wandelen naar het Praia de Vale Centianes (Gelegen in de gemeente Lagoa). Het is een lineaire route, dus je kan ook perfect in Praia de Vale Centianes starten. 

Tip: Vertrek vroeg om de drukte te vermijden. Wij vertrokken – tijdens het laagseizoen – om 9u30 en waren toen met 3 auto’s op de parking. Zalig! Toen we terugkwamen om 14u was de parking volledig volzet. Daarnaast wordt het in de zomer ook heel warm en er is maar weinig schaduw op de route.

Waar parkeren voor de Seven Hanging Valleys Trail? 

Er is een parking aan Marinha Beach, aan het startpunt van de trail. Geef simpelweg ‘Marinha beach’ in op Google maps en die brengt je direct naar de parking bij het strand. 

De eenvoudigste manier om bij het startpunt van de Seven Hanging Valleys Trail te geraken is met de auto. Ben je dus van plan om naar de Algarve te reizen, huur op voorhand een auto. Er is ook openbaar vervoer zoals bussen, maar dan doe je er veel langer over. 

Wij huurden onze auto bij Sunny Cars. Dan weet ik zeker dat alles goed is geregeld én dat ik correct verzekerd ben! (zonder dat ik bij aankomst nog ‘louche’ verzekeringen moet betalen) Een auto huren in Portugal is goedkoop als je een paar maand van tevoren boekt. Zo betaalden wij 90 euro voor 5 dagen.

Hoe lang is de Seven Hanging Valleys Trail? 

De Seven Hanging Valleys trail is een lineaire route van 6 km enkel. Je kan er – net zoals wij – voor kiezen om dezelfde weg terug te wandelen, in totaal dan 12 km. Of je kan een Uber of bus terug nemen. 6 km is niet ver, maar wij deden er wel heel lang over omdat ik bij elke stap die camera terug naar boven haalde. 

Is de Seven Hanging Valleys Trail geschikt voor beginners of ervaren wandelaars?

Of je nu een ervaren hiker bent of gewoon de Algarve vanuit een anders perspectief wil zien, deze Seven Hanging Valleys trail is voor iedereen. De wandeling wordt over het algemeen als gemiddeld beschouwd. Gelukkig zijn er voldoende strandjes waar je even kan uitrusten.

Je wandelt langs de kustlijn, die bestaat uit steile kliffen en zinkgaten. Voor de veiligheid staat hier vaak een omheining rond. Respecteer deze, die staat er niet zomaar. Hoeveel mensen ik de veiligheidswaarschuwingen en omheining zag negeren en aan het randje van de klif zag staan voor hun perfecte instagram foto, mijn haren gaan er nog van overeind staan.

Welke uitrusting is nodig?

Wandelschoenen of op zijn minst stevige sneakers. Ik kan het niet genoeg herhalen. Die flipflops laat je in je rugzak voor op het strand. Neem daarnaast ook voldoende water en zonnecrème mee, ook in de winter. Onderweg kan je je regelmatig verfrissen in de oceaan, dus denk ook aan een handdoek en zwemkledij. In de winter was dit voor ons net wat te fris, al heb ik er wel een paar zien zwemmen. Durf je?

Wat zijn de beste seizoenen om de seven hanging valleys trail te wandelen? 

De trail kan je het hele jaar door wandelen. In de winter is het rustiger en zijn de temperaturen perfect voor een wandeling (rond de 16°C), maar net iets te fris om in het water te duiken (ik daag je uit …). Zelf kwam ik in maart en vond dit ideaal! Nog buiten het seizoen, waardoor alles rustiger en goedkoper is. En perfect om te ontsnappen aan de lange winter bij ons.

Ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer veel te warm wordt. Eerlijk, ik wandel niet graag in temperaturen boven de 35°C. Helemaal ideaal van weer is het in de lente en de herfst, zowel voor te wandelen én aan het strand te liggen.

Seven Hanging Valleys Trail route en bezienswaardigheden

De route is gemarkeerd met een gele en rode streep. En is ook zonder gpx eenvoudig te volgen. Af en toe missen we wel een bordje, maar dat is geen probleem, want we blijven de kust volgen.

We starten in Praia da Marinha en gaan naar rechts bij het verlaten van de parking. We worden ‘uitgewuifd’ door een bende katten die hier languit genieten van de zon. Al snel zien we onder ons de opmerkelijke bogen, baaien en eilandjes gevormd door de werking van zoet en zout water langs de kust. 

Marinha beach is door de Michelin Gids benoemd tot een van de 10 mooiste stranden in Europa en een van de 100 mooiste in de wereld. De wandeling zelf gaat niet langs maar over het strand, we nemen de trappen naar beneden aan de parking van Marinha Beach om eerst (in alle rust) het strand te bewonderen.

We wandelen verder naar Praia de Benagil, een traditioneel vissershaventje en toeristische trekpleister door de Benagil Cave. Deze ‘zeegrot’ is alleen maar te bezoeken via het water. Je moet dus met de boot, kajak of een paddleboard. Vanaf de wandelroute kan je helaas weinig zien van deze spectaculaire grot. Ons plan was de volgende dag een kajak te huren in Praia de Benagil. Helaas had de oceaan een ander plan en was de stroming de komende dagen te sterk.

Op onze terugweg namen we een lunch aan Praia de Benagil, in het restaurant Casa Lamy; heerlijke gegrilde vis, vers van de dag. 

De volgende stop is Praia do Carvalho. Via een tunnel bereiken we het strand, hier blijven we dan ook even vertoeven. Mijn smartphone geeft zo’n 16°C aan, maar in de zon en uit de wind is het heerlijk warm! Ik heb al spijt dat ik geen koel biertje mee heb genomen… Helemaal uitgerust gaan we de trappen op naar boven. Let op: als je aan de parking uitkomt ben je te ver. Een beetje terug is een verscholen wegje naar links. 

We wandelen verder door een dor ‘maanlandschap’ naar de Alfanzina vuurtoren. En eindigen de trail aan Praia do Vale de Centianes zo’n 2 km voor het centrum van Carvoeiro. Wie wil kan langs de kust blijven wandelen tot je bij Carvoeiro beach uitkomt. 

Het is mooi weer dus wij kiezen ervoor om dezelfde weg terug te wandelen. Wil je dat liever niet? Dan kan je ook een Uber terug naar het startpunt nemen. 

Waar verblijven in de Algarve, Portugal?

Wil je dichtbij de Seven Hanging Valleys trail verblijven? Dan is Carvoeiro de beste optie. Hier zijn voldoende vakantiehuisjes met respect voor de natuur en de rust, geen hoogbouw of all in hotels. Ook is de locatie perfect tussen de luchthaven faro, en het zuidwestelijke puntje van de Algarve. En het is maar 5 minuten rijden naar het startpunt van de Seven Hanging Valleys trail.


Wij verbleven in Vale de Milho Village, één van de betere vakantiehuisjes ooit! Een modern huisje met 2 verdiepen, terras, tuin en privé zwembad. Wij zouden hier zo komen wonen! Het vakantiepark is mooi onderhouden en om de 2 dagen komen ze langs om te kuisen en de handdoeken te vervangen. Wat wil je nog meer?

Mijn favoriete reisgids voor Portugal

Wil jij meer ontdekken van Portugal? Dan is deze reisgids iets voor jou!

  • Verken 5 regio’s: Noord-Portugal met Dourovallei, Centraal-Portugal, Costa de Lisboa, Alentejo en Algarve
  • Ontdek meer dan 89 bezienswaardigheden
  • Met tips van locals en verborgen pareltjes
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!