Kathmandu bezienswaardigheden – Nepal

Reizen

Nepal, een land waar ik toch een deeltje van mijn hart heb achtergelaten. Ik verbleef hier in 2015 voor 3 maanden, voor een vrijwilligersreis met Bouworde. Het weeshuis waar we verbleven lag in de Kathmandu vallei. In het weekend namen we dan ook vaak de tijd om de Kathmandu bezienswaardigheden te verkennen, waaronder:

Kathmandu, Thamel

Mijn allereerste indruk van de hoofdstad van Nepal is druk, chaotisch, stoffig en luid. (Claxonneren lijkt wel hun nationale sport.) Niet meteen waar ik naar opzoek ben op verlof. Toch loont het de moeite om die chaos te trotseren en de tempels, pagodes en stoepa’s te bewonderen in het centrum van Kathmandu. Daarnaast is dit ook de ideale uitvalsbasis om hiking materiaal te kopen en avontuurlijke activiteiten te boeken: zoals een meerdaagse trektocht, raften, paragliden, bergbeklimmen,…

Thamel, de wijk in het centrum van Kathmandu, is voor vele hikers en reizigers het startpunt van hun avontuur. Maar eerlijk ik eerlijk, ik was blij als we deze luide stad terug achter ons lieten.

Swayambunath

Een boeddhistisch tempelcomplex en pelgrimsoord die dateert uit de 5e eeuw, ook gekend als de ‘Monkey Temple’ vanwege de vele apen die hier verblijven. Na 365 steile treden bereiken we de tempel, die leidt naar de ingang van de tempel. Dit pelgrimsoord ligt dus hoger en hierdoor hebben we een prachtig vergezicht over Kathmandu en de omliggende bergen. Aan de inkom betalen we zo’n 5 euro (in 2015). Dit geld gaat naar de restauratie van de prachtige tempels.

Tip: Niet ver hiervandaan is een boeddhistisch klooster, Benchen Monastery. Iedereen mag dit klooster bezoeken (wel eerst je schoenen uitdoen) Zo zagen we de jonge monniken studeren, zingen en sculpturen maken. Het is zelf mogelijk om hier te verblijven. En als je dat doet, probeer ‘s morgen dan zeker één van hun pannenkoeken, heerlijk! 

Bhaktapur

Bhaktapur lijkt wel een openluchtmuseum met een ode aan de middeleeuwse architectuur.  Het is dan ook terecht UNESCO-werelderfgoed. We dwalen hier vredig door de smalle straatjes, want het centrum van Bhaktapur is volledig auto vrij. Ook hier vragen ze een klein bedrag aan inkom voor de restauratie van de gebouwen. En dat is nodig helaas, want 3 dagen na mijn vertrek beleefde Nepal een verschrikkelijke ramp. De aardbeving in 2015 heeft enorme schade berokkend aan deze oude maar prachtige gebouwen. Ik weet dus niet hoe het stadje er vandaag de dag uitziet, maar ik geloof dat het nog steeds de moeite waard is om te bezoeken.

Pashupatinath

Pashupantinath is een van de belangrijkste en meest heilige hindoe tempels ter wereld én UNESCO-werelderfgoed! Het is gelegen aan de oevers van de heilige rivier, de Bagmati. (De Bagmati rivier mondt uit in de gekende Ganges). De locatie heeft iets spiritueel, maar ook sinister over zich. Regelmatig vinden hier rituelen plaats waar overledenen de lichamelijke verbranding krijgen bij de rivieroever. 

Daarnaast is de Bagmati een sterk vervuilde rivier. En de heilige sadhoe die hier aan de tempels verblijven, hebben weinig om het lijf en zijn vaak onder de invloed van wiet. Een tafereel dat we als Europeanen niet gewoon zijn.

De tempel is gewijd aan de god Shiva, de vernietiger van de schepping. Rond februari/maart heb je hier het Hindu festival ‘Shivratri’, om de god Shiva te eren. Mijn tip: vermijd deze dag als toerist. Wij hebben een poging gedaan om mee deel te nemen aan de festiviteiten, maar zijn uiteindelijk toch teruggekeerd bij het zien van een massa volk..

Bouddhanath

Bouddhanath is een van de grootste en belangrijkste stoepa’s in de wereld. (Een stoepa of stupa is een koepelvormige boeddhistische tempel) Bouddhanath wordt ook ‘little tibet genoemd door de boeddhistische monniken die uit Tibet naar deze plek zijn gevlucht. Het is een populaire toeristische bestemming. Dus kom vroeg in de ochtend om de drukte te vermijden.

Tip: lunch in het Flavor’s café & restaurant na je bezoek aan de Stoepa. Naast het feit dat zij werken met personen die slechthorend zijn of een andere handicap ervaren, hebben ze ook een heerlijk menu en een mooi uitzicht over de stoepa.

Nagarkot 

Niet voor de tempels of architectuur deze keer, wel voor het prachtige zicht op de Himalaya. Bij helder weer, heb je zelf kans om de Mount Everest te zien. Helaas was er bij ons te veel mist, maar ook dan is dit de ideale plaats om even aan de drukte van Kathmandu te ontsnappen.  Wij namen de taxi vanuit Bhaktapur en verbleven hier voor een nacht. Tip: zet je wekker voor de zonsopgang.

Mijn favoriete reisgidsen voor Nepal

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!