Roosenberg wandelroute (rood) – Waasmunster

Roosenberg wandelroute rood, waasmunster, kasteel Blauwendael
Reizen

De Roosenberg wandelroute in Waasmunster is een wandeling met verschillende troeven: de abdij Roosenberg, het kasteel Blauwendael en de groene oevers langs de Durme. De route is volledig bewegwijzerd en eenvoudig te volgen zonder gpx of kaart.

Roosenberg wandelroute 

Startpunt: Abdij Roosenberg

Afstand: 6,6 km (al gaf mijn gps 7,7 km aan)

Routebord: ‘Roosenberg Rood Wandelroute’

Wegdek: grotendeels onverhard

Honden toegelaten: Ja

Moeilijksheidsgraad: Eenvoudig

Routebeschrijving 

Ik start aan abdij Roosenberg. Dit is niet de officiële start van de wandeling, maar heeft mijn voorkeur vanwege de grote parking vlakbij de afrit van de E17.

Het is dus nog even wachten op het eerste routebord, gelukkig is het niet moeilijk. Ik laat de baan achter me tot bij de poort van de abdij Roosenberg. Naast de poort, rechts, sla ik het smalle weggetje in. Net voorbij de abdij kom ik het eerste routebord tegen ‘Roosenberg wandelroute rood’.

Roosenberg wandelroute routebeschrijving add-active
Roosenberg wandeloute routebord

De abdij is ontworpen door de bekende architect Van der Laan. Het is ontworpen als Gesamtkunstwerk, wat betekent dat alles bij elkaar moet passen; het gebouw, maar ook de meubels en zelf de kledij van de zusters. De abdij Roosenberg is te bezoeken op reservatie. Ik heb ooit, tijdens mijn studie interieurarchitectuur een bezoekje binnen mogen brengen.

Ik wandel verder, de velden door, tot ik uitkom bij een schattig kasseibaantje, dat brengt me dan weer tot bij kasteel Blauwendael, de officiële start van de wandeling. Het kasteel is gebouwd in 1607 en later gerenoveerd in neo-Vlaamse renaissancestijl. Het kasteelpark nodigt uit voor een picknick, of een leuke selfie …

Kasteel Blauwendael
Roosenberg wandelroute add-active

Hierna moet ik even door het centrum van Waasmunster. Tot ik op een gevaarlijk kruispunt kom. Ik sta als voetganger letterlijk tussen de auto’s om een drukke baan over te steken. Geen voetpad, fietspad, zebrapad, lichten,… Gelukkig laat ik de baan weer snel achter me. 

Als eerste zie ik de schattige dorpstuintjes met aan de overkant de Durme. Het is nu de tweede keer dat ik hier, op een zonnige zondag, kom en altijd is het hier rustig wandelen. Ik kom een vogelaar tegen die hier enkele zeldzame vogels kan spotten, maar daar heb ik helaas minder verstand van.

Roosenberg wandelroute, Waasmunster
Roosenberg Wandelroute rood in Waasmunster

Tip: Neem je wandelschoenen mee die tegen de modder kunnen, je wandelt hier letterlijk door het veld.

Hoe ik het doe weet ik niet, maar toch heb ik een routebord gemist. Als staan ze echt goed aangegeven. Het is de straat richting het industriepark die ik moet inslaan. Ik wandel de straat door en steek vervolgens de baan over naar een weide. Het pad heeft hier eerder iets weg van het strand, met al dat fijn wit zand. Via de velden kom ik aan De Vaag. Een speel -en wandelbos. Nu is het niet zo lang meer tot ik terug bij Abdij Roosenberg aankom, ons startpunt.

Mijn mening

De Roosenberg wandelroute is een mooie, rustige en niet te zware wandeling door het groen van Waasmunster. (Al is de E17 helaas nooit ver weg) De route is duidelijk bewegwijzerd, waardoor je geen kaart of GPS nodig hebt. Waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn wel een must, want het kan drassig liggen langs de Durme. 

Tip: Momenteel (herfst 2022) staan er verschillende borden met QR codes langs de route. Deze verwijzen je door naar mooie verhalen voor jong en oud. 

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!