Wandelingen in Soomaa Nationaal Park – Estland

Reizen

Soomaa Nationaal Park ligt in het zuiden van Estland, niet ver van Pärnu. In dit uitgestrekte en waardevol park staan er veel mooie maar korte wandelingen uitgepijld. In één dag konden we ze jammer genoeg niet allemaal ontdekken maar we deden een slimme selectie van vier compleet verschillende wandelingen in Soomaa. Deze vier wandelingen en uiteraard wat basisinfo over het park doe ik uit de doeken in dit artikel.

Soomaa Nationaal Park

Soomaa betekent moerasland in het Ests. Het park werd opgericht in 1993 om de moerassen, bossen en grasgebieden in het park te beschermen. Op amper een half uurtje rijden van Pärnu kom je al aan de ingang van het park dat volledig gratis toegankelijk is. Soomaa Nationaal Park is 396 km² groot dus het duurt wel even om het park te doorkruisen met de wagen. Er is een bezoekerscentrum voor mensen die meer info willen over de fauna en flora van het park. Je kan er ook voor een klein bedrag de plannetjes van de wandelingen meenemen.

Wandelingen in Soomaa

Wij waren er in april maar eigenlijk is dat niet echt aan te raden. In april kunnen er gigantische overstromingen zijn waardoor de meeste wandelingen niet toegankelijke zijn. We zagen tijdens enkele wandelingen aanduidingen op de bomen van de waterstand tijdens andere jaren. Toevallig waren de overstromingen altijd in april, gelukkig wel niet elk jaar. Blijkbaar kan je dan wel met de kano het gebied intrekken.

Wandelingen in Soomaa Nationaal Park

In totaal staan er negen korte wandelingen aangeduid in het park. Het was niet zo gemakkelijk om er de mooiste uit te kiezen, maar op het einde van de zeer zonnige dag hadden we toch vier mooie wandelingen achter de rug. Hieronder wordt elke wandeling apart besproken.

De Riisa moeraswandeling

Vlak aan de westgrens van het nationaal park kan je deze wandeling beginnen (klik hier voor de startlocatie). Je kan je auto langs de hoofdweg parkeren dus dit is één van de best bereikbaarste wandelingen in het park. De Riisa moeraswandeling is één van de weinige wandelingen in Soomaa waar overstromingen geen probleem kunnen vormen. Je wandelt het grootste deel over vlonderpaden. In het begin wandel je ook even door een mooi bos.

Het hoogtepunt vond ik de kleine moerasmeren waar er ook enkele bankjes staan om even te zitten en genieten. Op de terugweg staat er ook nog een uitkijktoren om het grote moeras even vanaf een hoogte te aanschouwen.

Wandelingen in Soomaa

De Beverroute

De Beverroute start vlak aan het bezoekerscentrum van het park. Deze wandeling is de bekendste maar ook de kortste (1,9 km) van het park. Zoals veel wandelingen in Estland heeft deze wandeling ook een educatief doel. Je leert tijdens deze route vanalles over bevers en de natuur in het algemeen. Je ontdekt verschillende soorten bossen op vlonderpaden en gewone bospaden. Deze wandeling kan wel afgesloten worden door de overstromingen die zich kunnen voordoen in april.

Zelf hebben we geen bevers gezien maar wel duidelijke aanwijzingen dat ze er zijn. Kapot gevreten bomen en enkele burchten maakten duidelijk dat het gebied een paradijs is voor de knaagdieren. We zagen ook veel spechten die vlakbij hun gaatjes in de bomen boorden.

Wandelingen in Soomaa

De Lemmjõgirivier rondwandeling

Het bos aan de Lemmjõgirivier is een zeer oud bos. Het is dus niet verbazingwekkend dat je deze wandeling in het hart van het nationaal park vindt (klik hier voor de startlocatie). Je volgt voortdurend de Raudnarivier tot aan de Lemmjõgirivier die je daarna ook nog even volgt tot je moet afdraaien terug richting de start van de wandeling. Vlak aan de splitsing staat er een eeuwenoude en indrukwekkende eik. Deze route stond jammer genoeg niet zo goed aangeduid maar is op zich niet zo moeilijk te vinden. Mijn komootwandeling kan jullie in elk geval al helpen. Deze wandeling is trouwens één van de langste wandelingen in het park (6,1 km).

Tijdens deze wandeling hadden we in april wel wat last van hoogstaand water waardoor we soms even een klein omwegje moesten maken door de wildernis. De rivier stond vrij hoog waardoor het pad soms overstroomde. Tijdens de zomermaanden is dit waarschijnlijk niet het geval.

Wandelingen in Soomaa

De Ingatsi rondwandeling

Deze wandeling combineert de mooie bossen met een moeras en moerasmeertjes. Het eerste deel door het bos is een beetje saai maar éénmaal je in het moeras komt wandel je via vlonderpaden naar de meertjes en terug. Aan het begin van het moeras staat er een uitkijktoren. De moerasmeertjes zijn sowieso het hoogtepunt maar het tweede stuk door het bos was ook echt de moeite. Om terug aan de parking te geraken moet je op het einde nog een stuk op de weg wandelen.

Deze 4 km lange wandeling is niet toegankelijk tijdens overstromingen. We zagen zelfs foto’s van mensen die met kano’s door het bos peddelden. Ik vond deze wandeling een leuke en afwisselende wandeling!

Ingatsi rondwandeling

Slot

Een bezoek aan Soomaa Nationaal Park is een must voor iedereen die Estland bezoekt en interesse heeft in natuur en wandelen. Ik ben ervan overtuigd dat de andere wandelingen in Soomaa die ik niet heb kunnen verkennen ook zeker de moeite waard zijn. Laat gerust weten wat jullie bevindingen waren. Veel plezier!

Reistip: Wil jij Estland en/of de andere Baltische Staten ook verkennen? Dan kan deze reisgids het werk voor jou gemakkelijker maken!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!