Op verkenning in de oude stad van Talinn

Reizen

Net zoals de meeste steden in het Europese noorden is de omvang van Talinn (de hoofdstad van Estland) vrij beperkt. Alhoewel het een moderne stad is blijft het toeristisch hoogtepunt ongetwijfeld een verkenning van de oude stad van Talinn. Om jullie bezoek wat gemakkelijker te maken hebben we al eens een kijkje gaan nemen door de ogen van iemand die in principe liever vertoeft in de natuur. In dit artikel beschrijf ik onze impressies en route.

Talinn

Talinn is de hoofdstad van Estland waar er ongeveer 450.000 inwoner leven. Dit is ongeveer een derde van alle inwoners van Estland. De stad heeft op korte termijn (na de val van de Sovjet-Unie) heel snel gemoderniseerd en zelfs veel oerwesterse landen zouden jaloers kunnen zijn op hoe de stad zicht heeft ontwikkeld. Estland staat in het algemeen heel ver met de digitalisering van de overheidsdiensten en nog veel meer.

De oude stad Vanalinn is het toeristisch hoogtepunt van Talinn. De hele wijk werd geklasseerd als UNESCO werelderfgoed. De volledige binnenstad was ommuurd en daar zijn er nog veel restanten van overgebleven. Je vindt er verschillende soorten kerken en over het algemeen werd alles zeer goed bewaard en onderhouden.

De volledige stad is netjes en eigenlijk ook zeer rustig voor een stad. In bepaalde wijken kan je nog de oude Sovjetgebouwen zien ook al worden er ondertussen veel gerenoveerd door er een nieuw jasje over te hangen. Je kan er geen dagen doorbrengen zoals in steden als Barcelona, maar een tussendoor bezoekje is zeker de moeite waard als in Estland bent. Je kan trouwens ook een boot pakken naar Helsinki als je toch zou besluiten om enkele dagen te blijven.

Op verkenning in de oude stad van Talinn

Ik zag dat onze partner reisroutes.be reeds een wandeling had voorbereid door de oude stad. De route zie je hieronder:

Als je er alle uitleg bij wil vrees ik dat je de volledige reisgids van de Baltische Staten zal moeten kopen. Je kan ook hun blog lezen maar dan staat de info niet in de correcte volgorde. Ben je misschien net zoals ik iets minder voor citytrips maar je wil er toch een dagje doorbrengen? Dan zal onze blog waarschijnlijk voldoende zijn in combinatie met de wandeling hierboven. De wandeling is 4,5 km lang. Hieronder omschrijf ik de hoogtepunten van de wandeling in de volgorde waarin je ze tegenkomt.

Stadhuis + Stadhuisplein

De wandeling begint op het stadhuisplein. Dit is ook direct de ideale plaats voor een terrasje te doen tijdens mooi weer. Het is een mooi stadhuis en op de top staat er een metalen wachter die toevallig dezelfde naam draagt als de schrijver van dit artikel. Het gebouw dateert al van de 13e eeuw en is het oudste stadhuis van het hele Europese Noorden.

Oude stad Talinn

Sint-Nicolaaskerk

Dit is waarschijnlijk een prachtige kerk om te aanschouwen maar ze stond jammer genoeg in de stellingen toen wij er waren. Ook deze kerk werd opgericht in de 13de eeuw maar veel gelijkenissen zullen er niet meer zijn. De kerk werd meermaals aangepast en ook zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig is de Sint-Nicolaaskerk terug hersteld in al zijn glorie.

Vrijheidsplein

Van 1918 tot 1920 woede de onafhankelijkheidsoorlog in Estland. De Esten wonnen de oorlog tegen Rusland en werden op die manier onafhankelijk. In 2009 werd op het vrijheidsplein het Vrijheidskruis en het Monument voor de Onafhankelijkheidsoorlog onthuld voor alle slachtoffer die de oorlog had gemaakt. Aan de andere kant van het plein staat de Sint-Janskerk, een Lutherse kerk die dateert van 1867.

Vrijheidsplein Talinn

Kiek in de Kök museum

Als buitenmensen zijn we niet direct museumbezoekers, maar het Kiek in de Kök museum kon ons toch wel prikkelen. Ik kan een woordje Zweeds spreken en vond het dus vreemd dat er in Estland een museum is met een naam dat Nederlands (Kiek in de = kijk in de) en Zweeds (Kök = keuken) combineert. Het Zweeds is nog logisch aangezien de Zweden wel aanwezig zijn geweest in Estland.

Je kan een deel van de oude stadsomwallingen en torens bezoeken, maar met een extra ticketje ook de oude Bastiontunnels die door de jaren heen verschillende functies en bezoekers had. Het is een leuke wandeling door de tijd.

De oude stadsomwallingen zijn zeker ook een bezoekje waard. De oude muren en torens zijn zeer mooi onderhouden. Door beide stukken te bezoeken krijg je een mooi beeld van de Estse geschiedenis en hoe het leven vroeger moet geweest zijn in de stad. Achteraf kom je via de wandeling ook op het mooi plein dat uitkijkt op de torens en muren (gratis dus).

Oude stad Talinn

Russisch-orthodoxe kerk

De meest imposante kerk is volgens mij de Russisch-orthodoxe kerk. Deze kerk is zeer mooi gerestaureerd en ziet er helemaal anders uit dan de Europese kerken die we gewend zijn. Volgens mij het mooiste gebouw in de oude stad van Talinn.

Patkuli-uitkijkplatform

Het uitkijkplatform geeft een indrukwekkend zicht over de oude stad. Hier moet je sowieso eens gestaan hebben om goed te verstaan waarom de oude stad van Talinn zo speciaal is. Als je Talinn googelt zal je snel een foto zien die hier werd getrokken.

Oude stad Talinn

Rest van de wandeling

De rest van de wandeling brengt je nog langs enkele mooie plaatsen waarvan ik de uitleg minder interessant vond. Je mag nog door enkele kleine oude steegjes lopen die zeer mooi zijn. Voor de liefhebbers zijn er ook nog enkele musea die je kan bezoeken zoals het stadsmuseum.

Oude stad Talinn

Conclusie

De oude stad van Talinn moet je zeker bezocht hebben als je een bezoek van Talinn plant. Het is het culturele hoogtepunt van heel Estland en de Esten zijn er ook zeer trots op. Fervente cultuurliefhebbers kunnen er waarschijnlijk langer vertoeven dan mezelf, maar ook mensen die meer van de natuur houden zullen deze stad zeker kunnen appreciëren.

Reistip: Wil jij Estland en/of de andere Baltische Staten ook verkennen? Dan kan deze reisgids het werk voor jou gemakkelijker maken!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!