Wandeling in Käsmu – een schiereiland van Estland

Reizen

Käsmu is een schiereiland in het nationaal park Lahemaa. Käsmu is eigenlijk een dorp met heel wat bos bij (en veel zee). Daarbij hoort er uiteraard een wandeling en eigenlijk is er maar één officiële wandeling in Käsmu. Het is gelukkig niet de minste wandeling dus was onze verkenning essentieel. Kom hier alles te weten over dé wandeling in Käsmu.

Käsmu?

Käsmu is een schiereiland ten oosten van Talinn. Het gebied maakt deel uit van het Lahemaa Nationaal Park dat bijna 750 km2 groot is. Kämsu is één van de plaatsen dat in de zomer druk bezocht wordt door de Esten. Er zijn namelijk enkele zandstranden aangelegd. Kom je er buiten het zomerseizoen dan is het er zeer rustig. Aangezien er maar een kleine 140 mensen wonen is dat niet onbegrijpelijk.

Wandeling in Käsmu

De wandeling in Käsmu

De wandeling in Käsmu is 15,4 km lang met ongeveer 100 hoogtemeters om te overwinnen. Het begin- en eindpunt ligt in het dorpje Käsmu. Er staan enkele parkings aangeduid als je Käsmu binnenrijdt. Zie hieronder de Komootembed voor alle basisinfo.

Eénmaal je het dorpje uit bent wordt het al snel duidelijk wat je mag verwachten. De route loopt voor een zeer groot deel langs de kust met aan de andere kant heel wat bos. Dit maakt de wandeling echt wel prachtig want sommige stukken van de kust liggen vol met grote stenen. Er zijn ook verschillende eilanden te zien vanaf de kust. Mij verveelde het eigenlijk nooit. Het kan trouwens goed zijn dat de wind aan de ene kant veel minder waait dan aan de anderen kant. Na de meeste noordelijk boch viel bij ons de wind volledig weg. De paden langs de kust zijn meestal smalle bospaden.

Wandeling in Käsmu

Als je het stuk langs de kust achter de rug hebt volg je het brede pad door het bos terug naar Käsmu. Dit deel is jammer genoeg wat minder interessant. Zeker met de kilometers die je dan al in de benen hebt.

Ik had ondertussen reeds 8 keer Zweden bezocht en ik werd in Käsmu verrast met een zeer gelijkaardige ondergrond. De witte mossen en verschillende bosbessen groeien in Käsmu even weelderig als in Zweden. Tijdens de andere wandelingen die we deden in Estland kreeg ik een volledig andere ondergrond voorgeschoteld.

Wandeling in Käsmu

Eén iets viel wel wat tegen: de routeaanduiding was slecht. Zeker het laatste stuk aan de kust voor je het brede pad zoekt naar Käsmu was helemaal niet duidelijk. Neem dus zeker een back-up mee als je deze wandeling gaat maken. Je zal zeker niet iedere vijf minuten naar de kaart hoeven te kijken maar een gewaarschuwd man is er twee waard! De aanduiding bestaat voornamelijk uit enkele bordjes en oranje linten rond de bomen.

Wandeling in Käsmu

Conclusie

Ik vind de wandeling in Käsmu een must voor een reiziger die naar Estland komt om te genieten van de natuur. Je krijgt een prachtig stukje kust te zien en de bossen zijn ook voor Estland uniek. Wij hadden het geluk om er te zijn tijdens een zeer zonnige dag. Dan lijkt het bijna een tropische plaats…

Reistip: Wil jij Estland en/of de andere Baltische Staten ook verkennen? Dan kan deze reisgids het werk voor jou gemakkelijker maken!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!