Alles over de Cinque Terre wandelroute in Italië

Cinque Terre wandelroute, dorp aan de zee Manarola
Cinque Terre wandelroute, dorp aan de zee Manarola

Als je aan Cinque Terre denkt, zie je kleurrijke dorpjes langs de blauwe kustlijn van Italië voor je. Deze kleurrijke paradijsjes op kliffen, staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. In totaal telt Cinque Terre zo’n 5 dorpen, verbonden door verschillende wandelroutes. In dit artikel vertel ik je alles over dé mooiste Cinque Terre wandelroute. Lees snel verder!

Over wandelen in Cinque Terre – in het kort

 • Gebied: Cinque Terre ligt in Ligurië, Italië. Je wandelt langs de kustwanden met wijngaarden, bossen en prachtige uitzichten over de zee en de kleurrijke paradijsjes.
 • Beste periode: Tussen april en november. Al raad ik juli en augustus af vanwege de drukte en de hitte. 
 • Afstand: 12km
 • Moeilijkheidsgraad: De Cinque Terre wandelroute is goed te doen voor iedereen met een normale conditie. De paden stijgen en dalen voortdurend en door de hitte kan de wandeling dan zwaarder aanvoelen.
 • Start: Manarola, maar je kan deze route ook perfect in de andere richting volgen.

De Cinque Terre wandelroute

De Sentiero Azzurro, ook wel bekend als de blauwe route, is het officiële wandelpad in het nationaal park van Cinque Terre. Het pad is 12km lang en verbindt alle dorpjes met elkaar. De Cinque Terre wandelroute volgt voor het grootste deel de kustlijn, daardoor heb je prachtige uitzichten over de zee, de kleurrijke dorpjes en de bergen. De paden aan de kust zijn wel vaker aan restauratie toe, waardoor je soms verder moet langs onofficiële paden, maar laat je daardoor niet afschrikken. Deze bieden ook zeer mooie alternatieven. Bekijk hier de huidige situatie van de wandelpaden in Cinque Terre

Cinque terre wandelroute tussen de wijngaarden - add-active

We starten in het mooie dorpje Manarola. Vanaf het station wandel je naar boven. Vlak voor de Chiesa di San Lorenzo neem je de trappen omhoog, richting de wijnterrassen. Volg het sentiero panoramico richting Volastra. Eenmaal aangekomen in Volastra volg je de borden naar Corniglia. Wij hebben even moeten zoeken naar de start, concentreer je op de steile trappen naar tussen de wijngaarden, deze richting moet je uit.

Tip: Verblijf de nacht voor de wandeling in Manarola. Dat bespaart je een treinrit en je kan al vroeger starten. Wij boekten ons appartementje via booking.com. 

Manarola- Corniglia

Cinque terre wandelroute, wandelen tussen de wijngaarden - add-active

Je begint meteen via een pittige klim. Eenmaal boven blijf het gelukkig vrij vlak. Dit eerste stuk van Manarola naar Corniglia is nog een deel van het onofficieel wandelpad. Daardoor is dit stuk nog gratis en veel minder druk. Dit stuk is ook gekend als de 6P trail. Ondanks dat dit niet de officiële wandelroute in Cinque Terre is, is dit wel mijn favoriete stuk. Weg van de drukte in de dorpjes kom je volledig tot rust  tussen de wijngaarden, kleurrijke bloemen en planten.

Corniglia – Vernazza

Cinque Terre wandelroute, uitzichtpunt Vernazza - add-active

Het 2e deel van de Cinque Terre wandelroute is zo’n 4km lang en duurt 2uur. Vanaf hier start ook het officiële wandelpad en ben je verplicht een Cinque Terre trekking card te kopen. Dit kan aan de ingang van het wandelpad of online. Vergeet in de dropjes zelf niet even rond te kuieren en even uit te rusten op een terrasje. 

Vernazza – Monterosso

Cinque terre wandelroute uitzicht zee langs de kliffen - add-active
Cinque terre wandelroute dorpje Monterosso, add-active

Het laatste stuk is 3,5km en 1,5 uur wandelen. Wanneer je in Vernazza vertrekt mag je dit uitzichtpunt niet missen! Het ligt op de officiële wandelroute onderweg naar het laatste dorp Monterosso. Je zal merken dat het hier al heel wat drukker begint te worden. De lange trap naar beneden en de soms smalle paden helpen niet met al die tegenliggers. Gelukkig kan je beneden in Monterosso genieten van een welverdiend drankje en een ijsje terwijl je jezelf neerploft in een strandstoel. Monterosso heeft als enige van de 5 dorpen een echt zandstrand. Verlies de tijd niet uit het oog voor de boot terug! (Zoals wij, oeps!)

Je kan met de boot terugvaren van Monterosso naar Manarola met de hop-on-hop-off veerboot. Dit kost zo’n 35euro/persoon. Met wat geluk zie je dolfijnen onderweg. Ook de trein is een optie, maar rijdt continu door tunnels, waardoor je minder van de omgeving ziet. Het is wel de snelste en goedkoopste optie. En een uitstekend alternatief als je de boot toch mist… 

Wandelen in Cinque Terre, Tips

 • Voor de officiële wandelpaden heb je een Cinque Terre trekking card nodig. Deze kost 7,50 euro. Je kan deze online kopen. 
 • Wandelen in Cinque Terre is populair! Je zal dan ook niet de eenige zijn. Vertrek dus zo vroeg mogelijk om de massa te vermijden. Wij stonden om 7u00 al aan de start van de wandeling. Het eerste deel van de wandeling hadden we nog volledig voor onszelf.
 • Doe deze wandeling niet op je slippers of sandalen. Goede sneakers of sportschoenen voldoen.
 • Neem voldoende water en zonnecrème mee. 
 • ben je van plan vaker de trein te gebruiken in cinque terre en deze wandelroute te maken? Koop dan een Cinque terre card online of in het treinstation. Met dit ticket kan je de hele dag gebruik maken van de trein en is ook geldig als toegang voor de officiële wandelpaden. 

Mijn mening over deze Cinque Terre wandelroute

Uitzichtpunt vernazza tijdens Cinque terre wandeling met add-active
Cinque Terre wandeling met add-active

Wandelen in Cinque Terre is goed te doen voor iedereen met een goede conditie. Al stijgen en dalen de paden voortdurend en door de hitte kan dat zwaarder aanvoelen. Cinque Terre is zeer populair bij zowel Italianen als buitenlandse toeristen. Ik raad het daarom af om naar hier te gaan tijdens het hoogseizoen juli en augustus. Het heeft natuurlijk ook een reden dat dit gebied zo geliefd is, het is dan ook prachtig! De idyllische plaatjes die je zo vaak tegenkomt op het internet en reisgidsen liegen niet. Een bezoek aan Cinque Terre is niet compleet zonder deze wandelroute.

Reisgids 

In deze digitale reisgids ontdek je bekende maar ook minder bekende plekjes van het mooie Ligurië:

 • Bevat 24 bladzijden A4 in pdf-formaat
 • Meer dan 40 beschreven bezienswaardigheden
 • Met tips van locals en verborgen pareltjes
 • Gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone
 • Is na aankoop meteen te downloaden
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!