Het Mastenbos in Kapellen is een 178 hectare groot natuurgebied dat rijk is aan geschiedenis. Dit stukje natuur bevat maar liefst 70 bunkers en 4,8 km aan loopgraven, dat is meer dan de hele Westhoek samen. Ontdek dit alles tijdens de Mastenbos wandeling, met als kers op de taart, het loopgravenpad.
- Afstand: 12 km
- Stijgen: 17 m
- Tijd 2u50
- Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
- Parking: Oude Galgenstraat 11, 2950 Kapellen

Mastenbos wandeling In het kort
In het Mastenbos zijn twee aangeduide wandelroutes van 5,5 km en 3,3 km. Wij kozen voor een niet gemarkeerde wandeling van 12 km die het mooiste van het Mastenbos, fort van Ertbrand en het loopgravenpad combineert. Parkeren kan aan de Oude Galgenstraat. Er is geen echte parking, maar wel voldoende plaats om te parkeren aan de kant van de weg.
Ontdek hier al onze wandelingen in de Kempen.
Het Mastenbos
In het Mastenbos in Kapellen zijn maar liefst 70 bunkers en 4,8 km aan loopgraven, dit is meer dan de hele Westhoek samen. De loopgravenlinie, uit 1917, is pas in 2007 ontdekt aan de hand van Duitse luchtfoto’s. De loopgraven, gebouwd door het Duitse leger, zijn nooit gebruikt, tenminste niet als verdedigingslinie. Het eerste deel van de Mastenbos wandeling ga je langs bos, heide en natuurlijk… bunkers – die nu als vleermuizenverblijf dienen.

Het loopgravenpad
Als kers op de taart van deze Mastenbos wandelroute, heb je het loopgravenpad. Tijdens dit stukje wandelpad van 1,5 km zijn er 21 bunkers waarvan je er 4 langs de binnenkant kan ontdekken. Je krijgt er door informatieborden extra uitleg over de historische context.
Het loopgravenpad is het hele jaar gratis toegankelijk. Helaas niet voor honden. Dit omdat ze de loopgraven zo goed mogelijk willen bewaren en voorkomen dat honden hier gaan graven. Aangezien wij met onze hond waren, hebben we dit stukje moeten overslaan. Gelukkig zijn honden in de rest van het Mastenbos welkom!

Fort van Ertbrand
Tijdens het laatste stukje van deze Mastenbos wandeling, maak je een lus langs het Fort van Ertbrand. In 1914 waren in dit fort nog 500 manschappen gelegerd. Deze stonden onder het bevel van kapitein-commandant Henri Pierre Jean Vogels (amai, wat een naam). Bij de bezetting van Antwerpen door het Duitse leger werd het fort ontruimd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort dan weer gebruikt door de Belgische ontmijningsdienst, voor het vernietigen van springstoffen en munitie. Vandaag de dag is dit een onderkomen van de nachtzwaluw en vleermuizen. En aan de grachten leven de boommarters en otters in alle rust.

Eén reactie