Wandeling in Viroinval met de Fondry des Chiens

ReizenReizen

Tijdens een weekendje met enkele vrienden gingen we een wandeling gaan maken in Viroinval. Deze (voor mij) relatief onbekende streek heeft een uitgebreid wandelnetwerk. Als je in het centrum van Nismes een kaart koopt in het toeristisch centrum heb je een overzicht van alle (aangeduide) wandelingen. Eén van deze wandelingen hebben wij dus gedaan. We deden een kleine uitbreiding naar de Fondry des Chiens waardoor deze wandeling net iets meer heeft dan de originele wandeling.

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

De feiten

Je kan in het toeristisch centrum in Nismes voor 9 euro het overzichtskaartje kopen. Daarop staan ook het aantal kilometers enz. Deze wandeling in Viroinval is 9 km lang als je de bordjes blijft volgen (vlagje rood-wit-rood). Wil je ook naar het zinkgat Fondry des Chiens? Dan zal je eerder aan 10 á 10,5 kilometer zitten. De GPX van de wandeling inclusief de Fondry kan je hieronder downloaden. Er moeten trouwens een goeie 270 hoogtemeters overwonnen worden. Goed te doen dus voor iemand met een gezonde conditie.

Deze wandeling in Viroinval start aan de kerk van Nismes. Eerst wandel je door het mooie gemeentepark. Ideaal om te picknicken want er staan geen banken of dergelijke langs de rest van de route tot aan de Fondry des Chiens. Als je het park uit bent wandel je op een asfaltwegje dat uiteindelijk verandert in een aardeweg. Op dat moment wandel je langs een oude spoorweg en kom je ook een oude leerlooierij tegen.

Wandeling in Viroinval

Vlak voor een treintunnel steek je de spoorweg over en vanaf dan wandel je een groot stuk langs de rivier Le Viroin, meestal op goed begaanbare aardewegjes. Als je de Viroin verlaat komt het zwaarste stuk omhoog tot op de top van de heuvel. Daarna volg je de route door het bos tot je in de velden uitkomt.

Uiteindelijk word het padje terug een asfaltwegje en als je de Fondry des Chiens wil bezoeken moet je aan het t-punt naar links en gewoon de bordjes voor de auto’s volgen. Voor de zekerheid kan je de GPX gebruiken. Als je de Fondry niet wil bezoeken kan je gewoon de bordjes blijven volgen tot in Nismes.

Wandeling in Viroinval

Wat vond ik van deze wandeling in Viroinval?

Het was een streek die ik nog nooit eerder verkend had. Aangezien de vele wandelingen op de kaart zal ik wel nog eens moeten terugkeren, maar deze wandeling kon mij in elk geval al zeker bekoren.

Het hoogtepunt was het stuk langs de Viroin. In de Ardennen zijn de mooiste stukken meestal aan het water en ook hier werd dit bevestigt. Uiteraard was de Fondry des Chiens ook de moeite, maar ook direct veel toeristischer. Je kan trouwens in de Fondry gaan, dus niet enkel kijken vanaf boven.

Fondry des Chiens

Voor mij mocht de wandeling wel wat zwaarder zijn, maar dat vond mijn gezelschap niet. Voor hen was het een perfecte wandeling om een paar uur te vullen en ondertussen te genieten van de mooie omgeving. Aan bossen zeker geen gebrek. Eigenlijk een perfect tussendoortje!

Wandeling in Viroinval

Conclusie

Met deze wandeling in Viroinval ben je zeker dat je zal terechtkomen in een mooie omgeving zonder bang te hoeven te zijn van de lastigheidsgraad. Er valt ongetwijfeld nog veel meer te ontdekken in deze streek. Weer mooie vooruitzichten voor nieuwe ontdekkingen in de Ardennen!

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop kreeg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!