De Zwinwandelroute

ReizenReizen

Het Zwin is één van de bekendste natuurparken in België. Het is een heus paradijs voor alle vogelliefhebbers. Veel mensen weten het misschien niet, maar net buiten het park valt er eigenlijk ook heel veel te beleven voor zowel wandelaars als fietsers. Naast een compleet netwerk van fiets- en wandelknooppunten kan je één aangeduide wandeling volgen: de Zwinwandelroute.

De Zwinwandelroute

Deze wandelroute is 12 kilometer lang en er moeten 86 hoogtemeters overwonnen worden. Deze wandeling start officieel in Oosthoek of vanaf de parking van het natuurgebied. Je kan daar betalend parkeren, maar voor de wandeling hoef je dus geen inkom te betalen. De combinatie is uiteraard wel mogelijk en dat hebben wij ook gedaan toen we er waren. De GPX kan je hier downloaden, maar er staan bordjes langs de volledige route. Honden zijn toegelaten aan de leiband.

Zwinwandelroute

Als je de route start vanaf de parking van Het Zwin, wandel je eerst via velden en veel onverharde paden richting het Koningsbos. In die velden zal je andere soort runderen zien dan je gewend bent. Je komt namelijk een aantal weiden tegen met Schotse Hooglanders. Eenmaal je de mooie huizen van Kalfduin gepasseerd bent kom je al snel tussen de bomen terecht.

Na een lang stuk langs een grote weg mag je inslaan in het Koningsbos. Daarna ga je richting de duinen, maar niet zonder eerst over het vlonderpad “Wiedauwpad” te wandelen. Éénmaal in de duinen doe je een klein klimmetje naar boven tot aan de dijk. Deze dijk brengt naar een uitzichtpunt over het betalend deel van Het Zwin. Daarna ga je terug naar beneden en ben je al snel terug aan de parking.

Zwinwandelroute

Wat is mijn mening?

Na een kort bezoek aan Het Zwin begonnen we aan de Zwinwandelroute. In het eerste stuk stalen de Schotse Hooglanders in elk geval de show. Je verwacht die mooie dieren helemaal niet te zien. Ze krijgen ook mooie grote weiden ter beschikking met zelfs wat bos. Uniek!

Aan het Koningsbos was ik eigenlijk een beetje teleurgesteld. Je wandelt eerst helemaal rond het bos om dan maar door een relatief klein stukje te wandelen. Dit kan volgens mij toch beter en zou zelfs gemakkelijk aangepast kunnen worden. Toen ik er was waren de bossen trouwens ook niet echt onderhouden.

Zwinwandelroute

Het vlonderpad vond ik het mooiste stuk van deze wandeling. Dit stuk was heel goed onderhouden. We zijn er even blijven staan om foto’s te nemen en te genieten. Via de duinen kom je dan op de dijk. Het is een lang stuk op de dijk maar dat wordt beloond. Het uitzicht op Het Zwin is gewoon prachtig en is het hoogtepunt van deze wandeling!

Uiteindelijk vond ik deze wandeling mooier dan Het Zwin zelf. Ik denk dat je eerder een vogelliefhebber moet zijn om het omgekeerde te kunnen zeggen. Ik vond dat we het vooral snel gezien hadden en weer naar buiten konden gaan. Het uitzicht op dijk gaf ook een mooier beeld dan te wandelen in de vlakte zelf.

Zwinwandelroute

Conclusie

Wil je een vervolg breiden aan je bezoek aan Het Zwin? Of je wil gewoon eens een langere wandeling maken in de streek? Dan is de Zwinwandelroute misschien wel iets voor jou! Het is een gevarieerde wandeling die veel te bieden heeft. Een kleine aanpassing hier en daar aan het parcours zou het nog beter kunnen maken, maar ons hoor je maar een beetje klagen!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!