Wat te doen tijdens een weekend Delft

Delft

ReizenReizen

Delft, gelegen tussen Den Haag en Rotterdam en daardoor vaak ‘vergeten’ door toeristen. Jammer want dit stadje is zo sfeervol. Je kan hier gezellig rondslenteren tussen de verschillende kleine straatjes, tot rust komen op één van de vele terrasjes of terrasbootjes op de grachten en er zijn verschillende bezienswaardigheden zoals de oude en de nieuwe kerk, het Royal delft museum, … Lees snel verder voor al onze tips voor een weekendje of een dagje Delft.

Speurtocht door de binnenstad van Delft

Delft - Nieuwe kerk

Het klinkt misschien eerder als iets dat je op een schoolreisje doet, maar het is eigenlijk een leuke manier om de stad wat beter te leren kennen. En een mooi alternatief op de rondleidingen die door de coronamaatregelen niet meer doorgingen.

De speurtocht is georganiseerd door Stadsherberg de Mol. De route voerde ons dwars door de binnenstad. We leerden meteen wat bij over alle bezienswaardigheden zoals de Oostpoort, het stadhuis, … en we kwamen langs plaatsen die we anders nooit gevonden zouden hebben.

Een gezellig terrasje doen op de Beestenmarkt

De markt is het bekendste plein in Delft. Maar mijn persoonlijke favoriet is de wat kleinere Beestenmarkt. Vroeger was dit de plaats voor de Delftse veemarkten. Nu is dit een gezellig plein vol terrasjes. 

Elke zaterdag is hier in de buurt nog een markt. Waar je fruit, groenten, brood, kaas, bloemen, … kan kopen. Er zaten ontzettend mooie boeketten bij en dat voor weinig geld.

Leer alles over Delfts blauw in het Royal Delft Museum.

Je kan niet aan Delft denken zonder aan het wereldbekende Delfts blauw te denken. Royal Delft is het enig overgebleven fabriek uit de 17e eeuw waar je ze dit aardewerk nog op de traditionele manier vervaardigen.

Ik ben zelf iemand die een museum nog al vrij snel als ‘saai’ kan ervaren. Maar hier hebben ze het heel leuk aangepakt. Je start met een filmpje die op een speelse manier de geschiedenis toelicht, Je kan enkele iconische Delfts blauw topstukken bezichtigen. En je ziet ook effectief de meesterschilders en fabriek aan het werk.

De liefhebbers kunnen het museumbezoek afsluiten met een high tea in de binnentuin van het museum.

Tip: Hou social deals in de gaten voor goedkopere tickets.

Geniet van het uitzicht op de toren van de Nieuwe Kerk

Genieten van een uitzicht over heel Delft kan je door deze enorme toren van de nieuwe kerk te beklimmen. Je moet hiervoor wel eerst de bijna eindeloze, smalle wenteltrap doorstaan. 😉

Tickets kan je kopen aan de ingang van de kerk zelf. Het is 10euro voor het beklimmen van de toren en het bezichtigen van de nieuwe en oude kerk. let op: gesloten op zondag.

Wist je dat: de koninklijke grafkelders en het praalgraf van Willem van Oranje zich hier bevinden?

Neem een kijkje binnenin de Oude Kerk van Delft

De oude kerk is te herkennen aan zijn scheve toren. Deze kerk is gebouwd in 1240 en is tevens de begraafplaats van enkele bekende en minder bekende Nederlanders. Zo ook van de bekende schilder Johannes Vermeer. 

Wil je weten waarom de toren zo scheef staat? Dat en meer kom je te weten binnenin de Oude kerk. (tickets samen te kopen met een bezoekje aan de nieuwe kerk)

Bezoek Molen de Roos

Deze authentieke molen maalt nog steeds graan tot meel. Van woensdag tot en met zaterdag is deze ook geopend voor bezoek.

Laat je verlekkeren met deze eetadresje

Happy Tosti

Op zoek naar een lekkere en eenvoudige lunch? Dan is Happy Tosti een aanrader! Zoals de ober een paar keer heeft herhaald ‘alles is hier met liefde, enthousiasme en veel plezier bereid’ en dat merk je ook 🙂

De Kurk

Dit pareltje hebben we toevallig gevonden tijdens onze speurtocht. Voor slechts 30euro heb je bij de Kurk een heerlijk driegangen menu, dat je zelf mag samenstellen aan de hand van de kaart.

Sevenhills

In de zomer zie je verschillende terrasbootjes in het water. En voor wie ’s avonds ook iets wil eten op één van deze bootjes kan je naar het restaurant Sevenhills gaan.

Plein 11

Iets eten of drinken op de gezellige beestenmarkt kan bij restaurant Plein 11. Zin in een gezondere lunch? Dan raden wij je de yoghurt bowl aan. 😉

Origineel winkelen in Delft

Loco Lama

Als ik een conceptstore zie dan moet ik altijd even binnenspringen. Loco Lama is zo een conceptstore waar je even kan verdwalen en snuisteren tussen de verschillende hebbedingetjes.

Van Der Burgh Chocolaad

Als je als Belg al chocolade gaat kopen in Nederland dan moet het wel goed zijn! 😉 En dat is het hier ook bij Van Der Burgh Chocolaad. Alleen de geur al lokt je zo naar binnen. Hun heerlijke chocoladeproducten zijn met de hand gemaakt én met de hand verpakt. 

SUP-R

Bij SUP-R combineer je shoppen en gezellig lunchen in de binnentuin. Ideale combinatie toch?

Casual Lifestyle

Delft heeft heel wat gezellige winkeltjes. Ben je echt opzoek naar betaalbare kleren zonder de gekende ketens binnen te wandelen dan is Casual Lifestyle een tip. 

Parkeren in Delft

Delft is vrij eenvoudig te bereiken met de auto, parkeren is echter iets anders. In de binnenstad mogen enkel vergunninghouders parkeren. En dan nog zou ik het afraden.

Er zijn drie parkeergarages aan de rand van het historisch centrum. Wij hebben ons geparkeerd aan de Zuidpoort parking. Helaas staat ook hier je auto niet helemaal veilig, dat hebben we zelf mogen ondervinden :(. Ook net buiten de stad zijn er enkele goedkopere parkeerterreinen, zoals het Nijverheidsplein. Een andere optie is natuurlijk het openbaar vervoer (trein).

tip: hou de website van parkeren delft in de gaten, je kan parkeertickets hier soms goedkoper kopen.

Overnachten in Delft

Wij hebben verbleven in het Royal Bridge Hotel slechts een paar minuten wandelen van de markt. Prijs kwaliteit is hier zeker ok! De kamers zijn ruim en netjes. Personeel is heel vriendelijk! juist het ontbijt vond ik wat minder, een typisch ontbijt zoals je dat in de meeste hotels terugvind.  

Wil je meer tips in het mooie Nederland? Kijk dan zeker even tussen deze blog artikelen!

Wil je nog meer tips en info over Delft? Neem dan eens een kijkje op de site van Toeristen Informatie Nederland!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!