Fietsen in Bosland

ReizenReizen

Bosland is bekend omwille van het “fietsen door de bomen”, maar is het voor de rest ook de moeite? We hebben een fietstocht gedaan door het volledige gebied. Uiteraard hebben we het bekende onderdeel ook gedaan. Ik kan in elk geval al zeggen dat het gebied zijn naam niet heeft gestolen! Wil jij dit gebied ook eens water beter leren kennen? Wil jij ook eens vlak langs de kruinen van de dennenbomen van Bosland fietsen? Ik zou zeggen: lees hieronder verder!

Fietsen in Bosland

Bosland is een natuurkern gelegen in het noorden van Vlaams-Limburg, meer bepaald in de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt. Het bos profileert zicht vooral als avonturenbos voor kinderen, maar voor volwassenen valt er ook heel wat te beleven. Je kan er bijvoorbeeld heel mooie fietstochten maken! Hier kan je enkele suggestielussen zien waarvan wij het rondje Hechtel-Eksel gedaan hebben.

Fietsen in Bosland

Deze route is een knooppuntenroute van 34 km lang. Volgende knooppunten dienen gevolgd te worden: 248 – 05 – 517 – 516 – 515 – 258 – 257 – 272 – 255 – 254 – 256 – 247 – 248. Je ziet dat knooppunt 272 in het vet staat. Aan dit knooppunt vind je het ‘fietsen door de bomen’. Je moet aan het knooppunt even af van de route om er te raken. Er staan bordjes die je kan volgen, maar eigenlijk is het gewoon scherp naar rechts dat je moet gaan. Volgens Strava hadden we 127 hoogtemeters overwonnen. Dat is wel zonder het ‘fietsen door de bomen’ gerekend vermoed ik. Echt steile stukken kwamen we niet tegen, dus heel lastig is deze route op zich niet.

Je start vlak bij Parking Hoksent-Molhem: Hoksent kapel (beschrijving op Google Maps). Je zoekt het bordje van 248 en je bent vertrokken. Een groot deel van deze route is door de bossen. Ik schat in dat dit ongeveer 3/5 van de tijd is. Je rijdt ook nog door Hechtel en enkele open gebieden. Tijdens het laatste deel van de route is er ook een deel onverhard. In het filmpje hierboven krijg je daar in elk geval al een goede indruk van. Voor de rest rij je op brede wegen of smalle verharde fietspaden, waarvan er enkele speciaal met korte bochtjes gemaakt zijn.

Fietsen Bosland

Wat vond ik er van?

Ik vond fietsen in Bosland een geweldige ervaring. Deze relatief korte route is zeer gevarieerd door de verschillende landschappen, wegen en ondergronden. Het is leuk en ook onverwacht dat je plots op smalle wegen rijdt die kunstmatig voorzien zijn van korte bochtjes. Leuk gemaakt! Als je dan ongeveer halverwege nog mag fietsen door de bomen, dan kon het eigenlijk niet meer stuk gaan.

Ondanks dat we geen mountainbikeroutes opzoeken, is het toch altijd leuk om eens op onverhard te rijden. Er zijn op dat stuk geen hoogtemeters om te overwinnen, dus het is een ideale plaats om eens je medefietsers uit het wiel te rijden. Ik had het geprobeerd maar zelf tijdens het filmen werd ik nog ingehaald… Lopen, wandelen en fietsen zijn toch drie verschillende disciplines heb ik al meermaals mogen ervaren.

Het ‘fietsen door de bomen’ moet je uiteraard doen als je aan het fietsen bent in Bosland. Ongelofelijk spectaculair is het nu ook weer niet, maar wel iets uniek in Vlaanderen. Ik kan mij wel voorstellen dat het heel druk kan worden bij mooi weer, maar iedere fietser wordt gewoon blij van zoiets.

Fietsen Bosland

Conclusie

Als je eens naar Limburg wil gaan om te fietsen, dan is Bosland een aanrader. Sowieso is Limburg een paradijs voor fietsers. Wie meer wil fietsen dan 34 kilometer heeft ook alternatieven genoeg. Tijd dus om het stalen ros nog eens van stal te halen en de weg op te gaan. Wie wil er nu niet eens door de bomen gefietst hebben?

Fietsen Bosland
Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!