Speleologie in de Ardennen

ReizenReizen

Elke Belg kent wel de Grotten van Han, of misschien ook wel de Grotten van Dinant (over die laatste kan je hier meer te weten komen). Weet je dat je de Ardense grotten ook op een iets avontuurlijkere manier kan ontdekken? Met een gids kan je namelijk een speleologisch avontuur beleven in smalle gangetjes en kamertjes. Hou je wel van een miniavontuurtje in het donker of vind je speleologie gewoon leuk om eens te doen? Kom dan hier meer te weten over hoe je dit avontuur ook kan beleven in echte natuurlijke grotten.

Speleologie Ardennen

Hoe begin je eraan?

Je kan deze activiteit boeken bij de organisatie Survivallife. Zij zullen je zeggen waar en wanneer er wordt afgesproken (in de buurt van Bomal). Ze voorzien alles wat je nodig hebt: helmen, lampje, een overall (of ketelpak). Je moet zelf wel nog schoenen meenemen die vuil mogen worden. Je draagt sowieso best kledij die vuil of kapot mag worden omdat die pakken op sommige plaatsen al een beetje gescheurd zijn. Je zal ongeveer een uurtje in de grot zijn.

Speleologie Ardennen

Een portie speleologie in de Ardennen is niets voor jou als je last hebt van claustrofobie. Het laatste wat je wil is een paniekaanval krijgen midden in die grot. Een beetje lenigheid is welkom, maar als ik het kan dan kan bijna iedereen het… Je wordt in elk geval goed gerustgesteld door de gids. Als je iets niet ziet zitten of niet zeker bent dan is dat geen enkel probleem. De smalste gangen zijn niet verplicht, en een stukje door het donker is dat ook niet. Iedereen met een avontuurlijke instelling kan dus meedoen.

Speleologie Ardennen

Wat vond ik ervan?

Voor iemand met mijn lichaamsbouw was het nu niet de meest comfortabele activiteit, maar ik ben wel heel blij dat ik het gedaan heb. Dit was een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten. Vooral het stuk zonder lampje waar ik voorop moest kruipen terwijl de rest achter mij aan kroop was “gezellig akelig”. Ik was eigenlijk ook gewoon gefascineerd door de grot en door de manier hoe we die konden ervaren. Het was natuurlijk soms echt wel heel smal voor een minder lenig persoon als mezelf. Als gevolg ben ik toch nog twee dagen stijf geweest na de speleologie, maar dat neem ik er graag bij.

Ik was vooraf een beetje bang voor scherpe randjes en puntjes, maar die schrik was volledig ongegrond. Alles was mooi glad en geen enkele keer had ik mij pijn gedaan (je hebt natuurlijk wel een helm op). Een deelneemster die wat gevoelig is voor blauwe plekken stond wel vol met blauwe plekken en moest er die avond zelfs ijs op leggen, maar dat was eerder een uitzondering. Je stoot dus regelmatig wel tegen iets aan, maar scherp en gevaarlijk zal het normaal niet zijn. Toen wij er waren was het ook redelijk droog in de grot, maar dat kan blijkbaar variëren van seizoen tot seizoen.

Speleologie Ardennen

Als je eens iets anders wil doen in de Ardennen dan wandelen of kajakken, dan kan speleologie een ideaal alternatief zijn. Je zal snel weten hoe lening je al dan niet bent. Het is in elk geval een ervaring die je niet snel zal vergeten. Dus helm op, licht aan en de donkere wereld van de Ardennen gaan bewonderen!

Winkeltip: wil je meer van de Ardennen ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!