Mývatn

ReizenReizen

In de zomer van 2018 deed ik een roadtrip met 8 gelijkgezinden door IJsland , georganiseerd door Mr. Yeti. We reden de volledige ringweg (de hoofdweg die rond het hele eiland gaat) af met uiteraard verschillende tussenstops voor watervallen, wandeltochten, rafting… Wat is mij het meeste bijbleef na een 15-daagse roadtrip door IJsland? Mývatn. Deze plaats in het noorden van IJsland vond ik persoonlijk de indrukwekkendste locatie in een toch wel zeer adembenemend land. Ben je van plan om IJsland eens te bezoeken? Lees verder en zonder twijfel krijgt deze plaats een plekje in jullie planning.

Bezienswaardigheden

Mývatn is eigenlijk een meer. Ga er gerust eens in zwemmen maar met dit artikel wil ik voornamelijk de bezienswaardigheden rondom het meer toelichten. Wij verbleven gedurende ons 3-daags verblijf op deze camping met uitzicht op het water. Vlakbij is een lavaveld dat je kan oversteken tot aan het meer.

Hverir

Het indrukwekkendste bezoek was aan Hverir. Dit is een plaats waar er nog allerlei vulkanische activiteiten live te bezichtigen zijn. Je ziet er kokende modderkuilen en fumarolen (barsten in de aardkorst waar er warme gassen en dampen uit ontsnappen). Vlak onder de aarde is het er zo warm dat de Ijslanders energie halen uit de grond om elektriciteit op te wekken. Je ziet er ook vreemde fluorescerende mossen. Als je hier rondloopt is het net alsof je op een andere planeet staat.

Mývatn

Hverfjall

De sportievelingen kunnen ook de vulkaan Hverfjall beklimmen. Er is een gemakkelijke en moeilijke route (staat aangeduid met bordjes). De vulkaan is slechts 312 meter hoog maar als je de moeilijke route neemt, ga je heel steil naar boven via poederas. Boven krijg je uiteraard een prachtig uitzicht over de streek. Vlakbij is er voor de ‘Game Of Thrones’-fans nog een interessant plekje. In de ‘Grjótagjá grot’ werd een pittige, bekende scène opgenomen met John Snow en Ygritte.

Mývatn
Uitzicht van op de krater

Höfði

In het park Höfði kan je dan zowaar speciale rotsen bewonderen in een bos. Dit lijkt niet speciaal maar dat is het wel voor IJsland. Er zijn maar heel weinig bossen op het eiland en deze zijn allemaal door de mens aangelegd. Je kan dit in één wandeling perfect combineren met de vulkaan en de Dimmuborgir lava formaties.

Mývatn
Een bos in IJsland?

Mývatn natural bath

Als je na een bezoek aan al deze prachtige locaties nood hebt aan een beetje rust en ontspanning, dan kan dat zeker ook. Je vindt er natuurlijke baden met alle voorzieningen, net als bij de ‘Blue Lagoon’ in Reykjavik. In de zomer is het heel lang licht dus je kan tot de late uurtjes genieten van het uitzicht in het witte (warme) water. Persoonlijk vond ik deze bij Mývatn beter dan de bekende ‘Blue Lagoon’. Het was er minder druk en alles was wat kleinschaliger. Op deze blog van ‘een vleugje IJsland’ vind je meer informatie over de Myvatn natuurbaden.

Mývatn

Ben je in IJsland, vergeet dan zeker niet om een stop te doen in dit prachtig gebied. Je kan er gemakkelijk 2 à 3 dagen vertoeven zonder je te vervelen. Op deze plaats is er trouwens ook meer kans op beter weer door de ligging tegenover de bergen. Sowieso kan ik IJsland in het geheel enkel maar ten volste aanraden. Het lijkt bijna alsof je op een andere planeet terechtkomt.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!