De Vogezen: beklimming van de Hohneck

ReizenReizen

Tijdens het verlengd weekend van 1 mei in 2018 trok ik samen met 4 vrienden naar de Vogezen om enkele bergwandelingen te doen. Als organisator was het mijn taak om enkele leuke wandelingen te vinden. Na wat opzoekwerk bleek dat de beklimming van de Hohneck genoeg uitdaging ging zijn om aan onze avontuurlijke noden te voldoen. Onze eerste hike van het weekend stond vast!

De Vogezen zijn een middelgebergte in het noordoosten van Frankrijk nabij de grens met Zwitserland. Vroeger liep hier de grens met Duitsland waardoor de Duitse cultuur nooit veraf is. Als je beter Duits spreekt dan Frans vormt dit hier geen probleem. De Hohneck is de op twee na hoogste top van de Vogezen. Met zijn 1364 meter hoogte laat hij enkel de bekende Grand Ballon en de Storkenkopf achter zich. 

Beklimming van de Hohneck

We sliepen in een kleine trekkershut op Camping Osenbach. Een zeer leuke camping maar het zeil dat onze hut waterdicht moest houden, heeft ons wel een nachtje wakker gehouden door de hevige wind. Gelukkig werd dit goedgemaakt door een heel lekker ontbijt dat persoonlijk naar ons werd gebracht. De vriendelijke eigenaar was zich ook bewust van het probleem met de hutten waardoor ik vermoed dat dit ondertussen wel opgelost is. De camping is dus zeker een aanrader voor wie een verblijfplaats zoekt in de Vogezen.

Ons hutje op de camping

De route van de beklimming van de Hohneck kan je gemakkelijk terugvinden op Routeyou. De hike is ongeveer 15 km lang met 867 hoogtemeters. Het grootste deel van de route loopt door de bossen. Onderweg kom je het “Lac Du Schiessrothried” tegen. Bij goed weer is dit een ideale plaats voor een lunchpauze. Aan het einde van de beklimming lag er bij ons nog wat sneeuw. Het pad was door de dooi weggespoeld op die plaats. Zoals je kan zien op de foto’s hebben we daar een beetje geïmproviseerd.

Op de top zelf volgde er wel een kleine teleurstelling. De top is ook perfect bereikbaar met de wagen en op een zonnige dag willen veel toeristen wel eens van het uitzicht genieten zonder veel inspanning te leveren. In de winter kan je daar ook komen skiën. Dus eenmaal aangekomen op de top zagen we een massa volk. Er is ook een restaurant aanwezig om het toeristisch plaatje compleet te maken. In principe zou je vanaf de top de Alpen moeten kunnen zien op heldere dagen. Hoewel het een zonnige dag was, vielen er geen besneeuwde toppen te bespeuren.

Beklimming van de Hohneck

De beklimming van de Hohneck is niet overdreven zwaar. Er wordt geleidelijk aan geklommen (behalve een klein stukje als je via de sneeuw het laatste stuk naar boven moet). Veel technische moeilijkheden zijn we ook niet tegengekomen. Je moet enkel in staat zijn om een kleine 15 km te wandelen met een lichte helling. Dit is een leuke wandeling om te doen als je eens op reis gaat naar de Vogezen. Let op: toen ik er was waren er geen bordjes om de route aan te duiden, dus gebruik een wandel GPS of een app (Routeyou heeft een app voor de smartphone met GPS tracking).

Bijkomende vragen over de beklimming van de Hohneck kan je hieronder stellen of via addactive@outlook.com.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

  1. Eens de beklimming langs andere zijde kant van petit honeck.
    Dit geeft duidelijk meer uitdaging of chemin de rocher van uit col de la schlucht ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!